Regulamentele balmajite permit perpetuarea arhaicei milogeli a «fondului clasei»

In majoritatea scolilor generale au inceput inscrierile pentru clasa I. Parintii, dornici sa-si plaseze copiii in cele mai bune colective de elevi si la cele mai titrate invatatoare, sunt dispusi sa accepte tot ceea ce li se cere. Mai ales, taxe nu tocmai usoare, fie pentru fondul clasei, fie pentru fondul scolii. Deja s-a creat o traditie in invatamantul romanesc, prin care parintii, intr-un fel sau altul, sunt obligati sa verse bani multi pentru tot felul de probleme administrative. Situatia nu da semne sa dispara definitiv, chiar daca o parte din scoli au fost reabilitate complet, majoritatea, partial, plus ca primariile au alocat de la buget sume serioase de bani pentru dotarea unitatilor cu material didactic performant.

O reabilitare, 100 miliarde lei

Una dintre unitatile de invatamant modernizate complet este Scoala nr. 139 din sectorul 5 al Capitalei. "Lucrarile de renovare a celor doua corpuri de cladire, care au durat doi ani, au costat peste 100 miliarde de lei", ne-a declarat directoarea unitatii, Maria Ionescu. In totalitate, aici au fost schimbate instalatiile sanitare, electrice, parchetul, mobilierul scolar, s-au efectuat zugraveli de calitate si peste tot s-au montat termopane. In aceeasi situatie se afla si Scoala nr. 146, aflata in acelasi sector al Bucurestiului. Practic, elevii celor doua locatii de invatamant au tot ce le trebuie, conditii si aparatura de ultima generatie pentru desfasurarea unui proces educativ modern. Numai ca, la fiecare inceput de an scolar, dupa prima sedinta cu invatatoarea, parintii se hotarasc sa contribuie financiar, nu se stie pentru ce, la imbunatatirea fondului scolii. Astfel, se formeaza imediat Comitetul de parinti, care chipurile stabileste valoarea contributiei, fara ca respectivul cadru didactic sa intervina pentru a stopa "continuarea traditiei".

Intre 150.000 lei si 300.000 lei

Dandu-ne drept un parinte care vrea sa-si inscrie copilul in clasa I, secretariatul Scolii bucurestene nr. 150, o alta unitate- model ca infatisare si dotari, ne-a informat cu dezinvoltura: "In privinta contributiei la fondul scolii, Comitetul de parinti hotaraste. Nu stim exact suma stabilita, dar nu este mai mare de 150.000 de lei pe semestru. Speram sa se desfiinteze acest sistem". La intrebarea noastra, pentru ce sunt folositi acesti bani, ni s-a raspuns sec: "Pentru necesitati imediate: materiale consumabile, intretinerea aparaturii din dotare, pentru premiile de la sfarsit de an scolar". Daca facem un calcul simplu, luand ca medie cate patru clase paralele pe un an de studiu, fiecare cu cate 30 de elevi, aflam ca, la sfarsitul anului scolar, unitatea de invatamant castiga net 1.152.000.000 de lei. In schimb, la o alta scoala vecina din sector, unde in anumite clase contributia ajunge si pana la 300.000 de lei pe semestru, asa cum ne-a declarat un parinte care a dorit sa-si pastreze anonimatul, suma incasata pe un an scolar este aproape dubla.

Elevi santajati cu alocatia

Nu neaga nimeni ca astfel de scoli superdotate exista intr-un numar infim de mic. Insa parintii trag un semnal de alarma asupra faptului ca aceasta meteahna, inradacinata in ultimele decenii, nu dispare nici in astfel de conditii. "Este o chestiune foarte delicata. Teoretic, daca conducerea unei scoli solicita asemenea contributii financiare, este in neregula. Intretinerea unei clase nu este obligatoriu sa fie suportata de parinti, insa am semnale din teritoriu ca invatatorii si dirigintii constrang elevii, de exemplu, la modul nu semnez carnetele de alocatii, pentru a-i constrange pe elevi sa aduca bani", ne-a declarat Liliana Preoteasa, director general cu invatamantul preuniversitar din cadrul Ministerului Educatiei si Cercetarii. In acest sens, articolul 154 din Regulamentul scolar de functionare a unitatilor de invatamant este categoric: "Comitetul de parinti poate propune o suma minima cu care parintii elevilor clasei sa contribuie la intretinerea, dezvoltarea si modernizarea bazei materiale a clasei sau a unitatii de invatamant". In schimb, la alineatul 3 aflam ca aceasta contributie "nu este obligatorie, iar neachitarea acesteia nu poate limita exercitarea de catre elevi a drepturilor prevazute de prevederile legale in vigoare". Unii inspectori scolari sunt de parere ca acest regulament trebuie modificat, in cazul unitatilor care au toata baza materiala pusa la punct.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.