Sud-estul Romaniei continua sa fie paralizat de furtunile de zapada si de viscol. Pe cele mai multe drumuri judetene nu se poate circula. In judetul Constanta a fost consemnata o noua victima a "terorii albe", dupa cele doua de saptamina trecuta. In acelasi timp, la Intorsura Buzaului, judetul Constanta, a fost inregistrata cea mai scazuta temperatura din luna februarie, de cind exista serviciul meteo: -35 grade Celsius.

Urmeaza o saptamina friguroasa

Meteorologii spun ca, pentru luna februarie, nu este vorba despre vreun record in privinta temperaturilor negative. "In 1937, la Iasi, in februarie au fost -36 0C", ne-a spus Meda Georgescu, meteorologul de serviciu al Administratiei Nationale de Meteorologie.
La Bucuresti s-au inregistrat ieri - 21 de 0C la Afumati, -18 0C la Baneasa si - 16 0C la Filaret. "Nici pentru Capitala nu este vorba despre vreun record. Pe 10 februarie 1929, la Baneasa au fost - 29 0C", a adaugat meteorologul. Pentru astazi, se prognozeaza temperaturi intre - 22 si -12 0C, in depresiunile Transilvaniei asteptindu-se chiar - 34 0C. Spre sfirsitul saptaminii, vremea se va mai incalzi, temperaturile oscilind intre - 18 si - 8 0C. La Bucuresti, ele se vor situa intre - 10 si - 8 0C.

Inca un mort in Constanta

Desi in judetul Constanta nu a mai nins de simbata dupa-amiaza, viscolul rascoleste zapada si o depune in nameti uriasi pe drum. Majoritatea drumurilor judetene si comunale sint in continuare inchise, zeci de sate fiind izolate. Cea mai grava problema este cea a bolnavilor care au nevoie de salvare. Ambulantele nu au putut ajunge la urgente nici insotite de utilajele de deszapezire si nici cu ajutorul taburilor armatei. Prefectura si Consiliul Judetean s-au intrecut sa faca rost de elicoptere pentru a-i salva pe suferinzi. Aparatele de zbor au fost obtinute de la MAI, Petromar si MApN.
Elicopterele au transportat simbata si duminica, la Constanta, zeci de bolnavi, femei gravide cu sarcina complicata, cardiaci, oameni care aveau nevoie de dializa, batrini cu hemoragii digestive, copii cu crize respiratorii sau cu febra.
Un singur bolnav nu a mai putut fi salvat. Constantin Caraman, de 45 de ani, din satul Vilcele, a facut o puternica hemoragie digestiva. Era simbata dimineata, la prima ora, pe un viscol cumplit, cind rudele au anuntat politia. Toate drumurile erau blocate de nameti. Politistii din Negru Voda au ajuns la casa omului, ajutati de un utilaj de la Drumuri Judetene, dupa sase ore. Barbatul murise insa cu doar o ora inainte.
Porturile maritime au fost redeschise, la fel si aeroportul Mihail Kogalniceanu.
Traficul fluvial a ramas insa inchis, mai ales dupa ce, simbata dupa-amiaza, o barja incarcata cu 900 tone de fosfat s-a scufundat in portul Constanta Sud Agigea din cauza furtunii si a vizibilitatii reduse. (Leila Florescu)

"Boboteaza" in februarie: - 350C

Ieri dimineata, la Intorsura Buzaului, judetul Covasna, a fost inregistrat un record de temperatura negativa in Romania pentru aceasta iarna. La ora 8.30, statia meteo din localitate consemna -350 C. Recordul absolut la "polul frigului" este de -35,50C, insa apartine lunii ianuarie, fiind atins in 1963 si in 1990. Meteorologii spun ca astfel de temperaturi, relativ rare si pentru Intorsura Buzaului (supranumita "Mica Siberie") sint specifice sfirsitului de decembrie si inceputului de ianuarie. (Adrian Moise)

Bistrita-Nasaud: Frig cumplit

Potrivit dispecerului de serviciu Vlad Dumitru, din cadrul Sistemului judetean de Gospodarire a Apelor, ieri, la ora cinci dimineata, la Bistrita au fost -180C. Cea mai scazuta temperatura din judet, de -250C, a fost inregistrata in localitatea Straja. Cel mai gros strat de zapada din judet se gasea in comuna Romuli (70 cm). La Bistrita, stratul de omat depasea 18 centimetri. (Alin Cordos)

Iasi: Copil oparit, salvat dupa zece ore

Ninsorile abundente si viscolul au blocat, vineri seara, 11 drumuri judetene, iar pe alte 53 se putea circula pe un sigur fir. Cei mai afectati de vreme au fost bolnavii diabetici, care necesitau dializa, precum si cei din categoria "urgente". Ministrul Apararii Nationale, Teodor Atanasiu, a aprobat deplasarea unei aeronave de tip Antonov 30 pe ruta Bucuresti-Iasi-Cluj-Bucuresti, pentru a transporta doi bolnavi in stare critica. In lipsa unui elicopter sanitar, ambulantele iesene au orbecait prin nameti pentru a aduce la Iasi un copil care suferise arsuri cu apa oparita, precum si o gravida. "Masinile au plecat insotite de frezele pentru deszapezit. A durat 10 ore pina au adus copilul si alte opt ore ca sa aduca femeia", a declarat dr. Rozica Porof, medic coordonator la Serviciul de Ambulanta. (M.P.)

Vrancea: Criminalisti inzapeziti

Zapada viscolita in ultimele zile a izolat zeci de localitati din zona de cimpie a judetului Vrancea. In continuare, sapte drumuri judetene sint blocate din cauza dunelor de zapada, formate ca urmare a vintului puternic. Mai multi soferi care nu au tinut cont de avertismentele transmise de autoritati au ramas cu masinile in drum. O femeie din comuna Sihlea a fost nevoita sa nasca la dispensar pentru ca ambulanta nu a putut sa ajunga in sat. Nici criminalistii vrinceni nu au putut ajunge la destinatie, comuna Gugesti, unde s-a produs o crima urmata de o sinucidere. Oamenii legii au ramas inzapeziti. In Focsani, devenit un adevarat patinoar, mai multi batrini s-au ales cu miinile si picioarele fracturate. (Silvia Vrinceanu)

Protest pentru pirtii mai bune

Membrii asociatiei din Bucuresti "Echipa snowboard 961" au organizat simbata un protest in Predeal, la baza pirtiei Cocosul. Cei aproximativ 20 de tineri au incercat astfel sa atraga atentia autoritatilor cu privire la starea dezastruoasa a pirtiilor romanesti. Snoboard-erii au tinut un moment de reculegere, in memoria colegului lor, Octavian Chicu, care a murit in urma cu o saptamina pe pirtie. Tinerii au oprit telescaunul pentru citeva secunde, pentru a atrage atentia asupra pericolelor la care se expun iubitorii sporturilor de iarna. Ei s-au plins de faptul ca la marginea pirtiei, care nu este ingradita, se afla in zapada stilpii taiati de la fosta instalatie de telescaun, care sint un pericol pentru schiori. Din lipsa unui gard, schiorii pot iesi cu usurinta de pe domeniul schiabil si risca sa cada in ripa.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.