Sulfina Barbu: "Nu veti auzi nimic de la noi despre acest proiect pana dupa terminarea sesiunii de dezbateri publice"

Greenpeace si Alburnus Maior au cerut, in urma cu doua zile, Ministerului Mediului si Gospodaririi apelor (MMGA), sa suspende procedura de evaluare a impactului asupra mediului pentru proiectul minier de la Rosia Montana, dupa ce au constatat ca noul certificat de urbanism primit de investitor acrediteaza ideea ca proiectul s-a schimbat in partile sale esentiale. Cele doua organizatii nonguvernamentale considera ilegala continuarea de catre ministerul de resort a procedurii de evaluare a impactului asupra mediului pentru proiectul minier de exploatare a aurului din Rosia Montana al companiei Rosia Montana Gold Corporation RMGC.

Potrivit unui comunicat de presa al Asociatiei Aurarilor "Alburnus Maior" si Greenpeace, "mai multe organizatii nonguvernamentale au cerut MMGA sa confirme ca noul certificat de urbanism este incompatibil cu cererea RMGC de a obtine acordul de mediu si, prin urmare, sa respinga cererea companiei. Ministerul a ignorat cererea organizatiilor si a anuntat continuarea procedurii de evaluare a impactului asupra mediului".

Concret, certificatul de urbanism primit de RMGC in aprilie 2006 prezinta un alt proiect, atat timp cat in documentul respectiv nu mai exista referiri la constructia iazului de decantare, in timp ce carierele Jig-Vaidoaia si Carnic au suprafete diferite comparativ cu cele din certificatul de urbanism anterior, se mai arata in comunicatul celor doua organizatii, opozante ale proiectului. Vechiul certificat de urbanism, eliberat in 20 august 2004, necesar in procesul de autorizare a investitiei miniere a companiei amintite, ii permitea investitorului sa construiasca un iaz de decantare in valea Cornei.

Acesta expirand, l-a obligat pe investitor sa solicite un altul. Cel nou, eliberat in 26 aprilie 2006, ca o componenta a documentatiei supuse dezbaterii publice in vederea obtinerii acordului integrat de mediu, nu mai face referire la iazul de decantare, ci doar de cariere, halde si depozite de deseuri.

Presedintele Alburnus Maior, Eugen David, afirma: "Noul certificat de urbanism descrie o noua intentie de proiect, evident diferita, a companiei Rosia Montana Gold Corporation. In aceasta situatie nu ar trebui inceputa o noua procedura de evaluare a impactului asupra mediului. Pana acum nu s-a mai intamplat asa ceva si - continua Eugen David - "suntem indignati ca Ministerul Mediului refuza din nou sa aplice legea in cazul proiectului minier din Rosia Montana".

Pe de alta parte, ministrul Sulfina Barbu precizeaza, intr-o declaratie remisa Mediafax, ca va prezenta un punct de vedere fata de proiectul RMGC dupa "finalizarea dezbaterilor publice asupra investitiei"."Nu veti auzi nimic de la noi despre acest proiect pana dupa terminarea sesiunii de dezbateri publice.

Mai mult, ministrul a refuzat sa comenteze inadvertentele intre intentia de proiect prezentata de investitor si certificatul de urbanism eliberat de autoritatile judetului Alba pentru investitia miniera.
Ministrul a mai subliniat ca, in baza Conventiei de la Espoo care obliga un stat sa ceara parerea celorlalte state vecine care ar putea fi afectate in cazul unui proiect major, calendarul dezbaterilor publice asupra proiectului de la Rosia Montana ar putea fi completat cu doua noi sesiuni, una la Szeged si una la Budapesta. "Cea de la Szeged va avea loc cu siguranta. Ramane sa vedem daca partea ungara vrea si o a doua, la Budapesta", a afirmat Sulfina Barbu, fara a preciza data de desfasurare a acestora.
Pana la sfarsitul lunii august, la Rosia Montana, Abrud, Campeni, Alba Iulia, Zlatna, Brad, Cluj-Napoca, Turda, Bistra, Baia de Aries, Lupsa, Bucuresti, Deva si Arad vor avea loc dezbateri pe marginea noului proiect minier.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.