Viceprimarul Razvan Murgeanu recunoaste ca exista "hibe", dar spune ca aceasta e o problema de forma, nu de fond

Organizatiile neguvernamentale Terra Mileniul III si Centrul de Resurse Juridice (CRJ) au acuzat, ieri, PMB de savarsirea mai multor ilegalitati in derularea proiectului "Pasaj Superior Denivelat Basarab". Cele doua ONG-uri atrag atentia asupra caracterului ilegal pe care il comporta atat autorizatia de construire si avizul de mediu, cat si licitatia de acordare a contractului de lucrari.

Primul aspect ilegal sesizat priveste sedinta extraordinara a CGMB din 6 iulie 2006, cand a fost declarata utilitatea publica a pasajului, asa incat sa se poata realiza exproprierile din zona Orhideelor. "Sedinta a fost organizata fara a respecta procedura privind organizarea unei sedinte extraordinare, astfel incat in sala a fost prezent numai cine trebuia", acuza ONG-urile, care vorbesc de o strategie de "excludere de la inceput a oricaror interpelari din partea publicului afectat". In acest context, ele reclama si lipsa acordului acestora, obligatoriu din punct de vedere legal.

In ceea ce priveste autorizatia de construire a pasajului, ONG-urile spun ca aceasta incalca prevederile Legii 50/1991, din cauza ca ar fi fost eliberata "fara a avea la baza dovada titlului asupra terenului si constructiilor din zona afectata de proiect si proiectul pentru autorizarea executarii lucrarilor de constructii (PAC)". Mai mult, se insinueaza ca inclusiv acordul de mediu a fost eliberat ilegal din cauza ca "procedura de evaluare a impactului asupra mediului si studiul realizat in acest sens n-au respectat prevederile Ordinului Ministerului Mediului 863/2002 privind aprobarea ghidurilor metodologice aplicabile etapelor procedurii-cadru de evaluare a impactului asupra mediului".

Acuzatie grava: "Licitatie ilegala"

ONG-urile reclama chiar si incalcarea de catre PMB a OG 60/2001 privind achizitiile publice, conform careia "constituie contraventii si se sanctioneaza (...) aplicarea procedurii pentru atribuirea unui contract de achizitie publica, fara autorizatii, avize, acorduri si aprobari legale". In aceste conditii, edilii bucuresteni sunt acuzati ca la data publicarii licitatiei pentru contractul de lucrari, 16 decembrie 2005, PMB nu detinea nici acordul de mediu si nici autorizatia de construire pentru proiectul Basarab, acte emise ulterior, in 13 februarie 2006 si 7 aprilie 2006.

Murgeanu: "S-ar putea ca acesti oameni sa aiba dreptate"

"Nu ma erijez in aparatorul primarului general si va vorbesc in calitate de cetatean al Bucurestiului. Proiectul e parte integranta a inchiderii inelului 2 al Bucurestiului. Daca municipalitatea nu va inchide acest inel, intr-un an nu se va mai putea circula in Bucuresti. Numarul masinilor a crescut uluitor si, daca vrei sa traversezi Bucurestiul dintr-o parte in alta, nu ai sorti de izbanda.

Nu stiu daca acuratetea legislativa e respectata, ca nu m-am ocupat eu de chestiunea aceasta. O sa-i comunic primarului general, sa vada daca exista vreo neconcordanta si, daca e asa, cei care se fac vinovati, sa raspunda. In legatura cu avizul de mediu... ce nu intelege lumea e ca o masina tinuta in trafic polueaza de sapte ori mai mult decat una care circula, iar pasajul Basarab rezolva si aceasta problema a poluarii. S-ar putea ca acesti oameni sa aiba dreptate cand spun ca din punct de vedere strict legal autorizatia are niste hibe, eu nu stiu. Dar asta e chestiune de forma. Eu va vorbesc de fond: Bucurestiul are neaparata nevoie de acest pasaj", ne-a declarat, ieri, viceprimarul Razvan Murgeanu.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.