Cu 300 de figuranti impartiti in calarasi, dorobanti si turci, realizatorul a inceput ieri filmarile la scenele cele mai complexe din „Restul e tacere”.

"Carol I ne-a pus la dispozitie un batalion intreg si patru generali, dar nu avem toate conditiile", spunea ieri Marius Florea "Vizante", imbracat intr-un simpatic costum de epoca si hotarit sa-si incarneze personajul - pe regizorul Grigore Ursache - si in spatele camerei de filmat. Daca mijloacele lipseau atunci cind, in 1911, se turna pelicula "Independenta Romaniei", primul lungmetraj realizat la noi, cu sprijinul lui Carol I, lucrurile stau foarte diferit acum, cind Nae Caranfil reconstituie povestea acelor momente de inceput ale cinematografiei romanesti si realizeaza, in acest fel, prima superproductie autohtona de dupa ’89, cu un buget de 2,4 milioane de euro si cu 300 de figuranti.

"O sa-i batem pe romani"

Intr-un decor idilic din apropiere de Calugareni, unde, cum declara Caranfil, nu se vad, de jur-imprejur, "nici sosea, nici stilpi de telegraf", luptele nu il au ca protagonist pe Mihai Viteazul, desi una dintre armatele puse in miscare este tot cea turceasca.

"Astazi incepem. O sa-i batem pe romani", se lauda unul dintre "turcii" care se odihnesc deocamdata linga o masina. Imprumutat, ca si colegii lui de figuratie, dupa mai multe insistente, de la MApN, el va redeveni, de vineri, militar in termen. De partea cealalta, armatele romane, formate din dorobanti si calarasi, asteapta ca regizorul sa spuna "actiune!" pentru a porni, inarmate cu baionete, la asaltul unui deal. Insa filmul lui Caranfil, "Restul e tacere", nu este un film despre batalii a la Sergiu Nicolaescu: nu dorobantii si calarasii sint eroii, si nici chiar principele Carol I.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.