O comisie de ancheta a Natiunilor Unite a decis, ieri, ca proiectul ucrainean al canalului Bastroe poate avea un impact ecologic nefast in Delta Dunarii, sustinand astfel contestatia Romaniei, scrie AFP. Echipa de experti, constituita de Comisia economica ONU pentru Europa, a apreciat ca este posibil "un puternic efect trasfrontalier nefast" in aceasta zona a Deltei, aflata la granita dintre Romania si Ucraina. In concluzie, comisia obliga Ucraina sa initieze consultari cu Romania pe acest proiect, cu participarea populatiei locale si sa transmita Bucurestiului decizia finala.

Expertii considera ca acest canal ar distruge habitatul unor pesti si pasari migratoare din zona protejata si le-ar perturba procesul de reproducere.

De asemenea, operatiunile de dragare sunt de natura sa determine depuneri de sedimente pe fundul marii si care provoca daune au mai avertizat specialistii. senalul navigabil, a carui prima faza a fost inaugurata de fostul presedinte Leonid Kucima, in 2004, a permis navelor ucrainene sa ajunga in Marea Neagra pe Dunare, ocolind canalele romanesti existente. Lucrarile au fost suspendate la sfarsitul anului trecut, dar o a doua faza ar putea incepe in aceasta vara, a declarat presei presedintele Comisiei de ancheta, Joost Terwindt. Construirea senalului navigabil in lungime de 90 de kilometri a fost denuntata, din cauza riscurilor de mediu, de UE, SUA si Fondul Mondial pentru Natura (WWF).


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.