Il avem adesea in minte cand suntem departe de el. Ne umplem de frumusetea lui, capabila sa ne inunde sufletul pana in cel mai tainic ungher, cand suntem acolo, inconjurati de mare si de stancile albe, printre migdali, smochini, chiparosi si maslini salbatici. Asa a fost sa fie. Sa ne apartina si apoi sa devina un loc unde trebuie sa ajungi ca sa-ti intelegi mai bine istoria culturala. Istoria, in general. Balcicul, o iubire nascuta in zorii secolului al XX-lea, la fel de intensa si la inceput de secol XXI.

Regina Maria, pictorii, scriitorii si edilii luminati de odinioara ne-au deschis larg portile unui tinut miraculos. Dupa aceea, portile au fost ferecate si cheile pierdute. Cineva trebuia insa sa le regaseasca, fiindca uneori istoria se repeta.

Pictorita Marilena Murariu a avut ideea recuceririi artistice a Balcicului. Pentru ca dorinta ei sa prinda contur, a fost nevoie de sustinere materiala si logistica. Asociatia Ellite Art Club UNESCO a preluat responsabilitatile si dificultatile coordonarii programului "Pictori de azi la Balcic", ajuns in 2006 la a treia editie. O editie generos mediatizata, astfel incat spiritul Balcicului sa cucereasca cat mai multe inimi. Si poate chiar, fiindca ar fi mare nevoie, sa deschida mai multe pungi in general stranse bine la gura cand e vorba sa sprijine gesturile culturale semnificative. Asociatiei Ellite Art i s-a asociat, anul acesta, Muzeul de Arta din Constanta, institutia care detine in patrimoniul sau cele mai multe dintre operele de pictura create la Balcic in epoca de gratie a coloniei artistice de la malul Marii Negre.

Istoricul de arta Doina Pauleanu, autoarea impresionantului studiu dedicat pictorilor romani care au lucrat acolo, pe Coasta de Argint, in prima jumatate a secolului XX, este curatorul amplei expuneri de lucrari realizate la Balcic in primele doua editii ale taberei de creatie (2004 si 2005). Expozitia de la Muzeul de Arta din Constanta a precedat editia 2006 a programului "Pictori de azi la Balcic". Astfel, s-au legat puntile si s-a consolidat temelia unei constructii nascute din dragoste pentru spatiul de care vom fi mereu legati.

In 2006, au fost in tabara de la Balcic opt pictori romani din Romania (Marilena Murariu, Angela Tomaselli, Ana Ruxandra Ilfoveanu, Alexandru Andronache, Nita Ioan Manolescu, Felix Lupu), Republica Moldova (Mihai tarus), Statele Unite (Tudor Mitroi) si o pictorita din Federatia Rusa (Larisa Astrein). Pentru fiecare dintre ei, prima intalnire cu Balcicul si oferta vizuala a unui peisaj atat de special, a unei lumini cu totul neobisnuite, chiar si pentru Dobrogea, au insemnat o experienta greu de uitat. Pentru a reusi sa pictezi la Balcic trebuie, deopotriva, sa depasesti momentele de uluire ale primei intalniri si sa pastrezi nealterata fascinatia pentru acest loc binecuvantat de Dumnezeu si vitregit de oameni in lunga perioada comunista.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.