In perioada 13-16 iulie, Fundatia Culturala Jazz Banat organizeaza cea de-a zecea editie a Festivalului de Jazz Garana, un eveniment de traditie in peisajul jazzului autohton, atat prin seria artistilor invitati pana acum, cat si prin locatia inedita: un sat din Semenic. De la Mike Stern Band la Johnny Raducanu sau Stanley Jordan, Garana Jazz Festival a reusit sa-si faca loc in peisajul muzical romanesc, fiind singurul open-air destinat jazzului de calitate.

Pentru aceasta editie inaugurala, organizatorii au pregatit un program de valoare, ce contine artisti si trupe din Romania, Ungaria, Statele Unite, Franta, Germania, Austria, Serbia si Polonia.

Pentru iubitorii ideii de jazz in aer liber, pretul biletelor pentru acest maraton de patru zile este de 15 RON pe seara. In afara concertelor, la Garana se vor lansa carti si CD-uri precum: "Memorial Richard Oschanitzky vol 1" (CD editat de 7 Dreams) si "Viata, patimile si cantecele lui Leonard Cohen", un volum cu poeme traduse de Mircea Cartarescu.
Greii... la final

Programul celei de-a zecea editii a festivalului debuteaza pe 13 iulie cu trupa Bright White feat Mirela Iacob (Romania), dupa care vor urma Limbo (Cehia), Lucian Darie - Paul Babici Duo (Romania) si George Baicea Band (Romania).

Cea de-a doua seara propune o serie de cinci recitaluri, ce vor fi sustinute de Liviu Manciu Trio (Germania/Romania), Thomas Siffling Trio (Germania), All Stars American Grantees (Statele Unite), Paul de Castro (Statele Unite/Romania) si Karen Gallinger Jazz Ansamble (Statele Unite/Romania/Austria). Pe 15 iulie urmeaza Trigon (Republica Moldova), Bega Blues Band, Trio Slavomir Jaskulke (Polonia) si un jam-session sustinut de Timisoara All Stars Band.

Greii editiei sunt programati in ultima seara, 1 iulie. Ei sunt Jean-Luc Ponty (Franta) - cel mai mare violonist de jazz din lume - si Aura Urziceanu, celebra solista urmand a fi acompaniata de Ron Rully (tobe), Puiu Pascu (pian), Arthur Balogh (contrabass), Horia Crisovan (chitara) si Flavius Teodosiu (saxofon). Programul serii va fi completat de Gyarfas Istvan (Ungaria) si Blue Family (Serbia).

De la Miles Davis la Zappa

Jean-Luc Ponty (foto) este indiscutabil un pionier si un maestru al viorii in arena de jazz si rock.
Provenit dintr-o familie de muzicieni, Ponty a intrat la Conservatoire National Superieur de Musique din Paris inca de la varsta de 16 ani. Imediat a intrat si in trupa Concerts Lamoureux alaturi de care a cantat timp de trei ani. El a trecut de la clarinet la saxofon tenor, fiind influentat de soundul greilor Miles Davis si John Coltrane. In scurt timp insa, si-a dat seama ca trebuie sa-si exprime ideile jazzistice cu ajutorul instrumentului de baza: vioara.

Notorietatea sa a crescut in 1964, odata cu lansarea albumului "Jazz Long Playing". Trei ani mai tarziu, tanarul Ponty si-a facut debutul american pe scena Festivalului de Jazz din Monterey. Acest debut i-a adus si un contract cu World Pacific. In acelasi an, Frank Zappa i-a compus piesele pentru albumul "King Kong", trei ani mai tarziu Ponty participand la realizarea albumului "Honky Chateau", lansat de Elton John. Pentru urmatorii 10 ani, Ponty a inregistrat 12 albume care au intrat in top 5 Billboard jazz si a concertat in toata lumea. Din 1995, Ponty a colaborat cu artisti de marca, precum Al Di Meola si Stanley Clarke.

La Garana, el va canta alaturi de Wiliam Lecomte, Guy Nsague Akwa, Thierry Arpino si Moustapha Cisse.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.