Puciul e la moda, se pare. Nici un domeniu nu mai este ferit de influentele comportamentului deviant al politicului. Reuniti, luni, la Teatrul Ion Creanga pentru a valida votul Consiliului National al Uniunii Artistilor Plastici, din 16 iunie, cu privire la alegerea noului prezidiu artistii (sau macar o parte dintre ei) au reusit sa se dea in spectacol. De fapt, intalnirea a fost o tentativa de puci impotriva proaspat alesului presedinte al Uniunii Artistilor Plastici, Zamfir Dumitrescu. E demn de remarcat faptul ca, intr-o adunare a caror membri se considera a fi elita societatii, spiritul de mahala s-a instalat fara probleme.

Membrii UAP, care si-au exprimat dorinta de a lua cuvantul, au fost intrerupti intr-o maniera grotesca, care sfida clar legile nescrise ale civilizatiei. Printre cei care si-au expus parerea s-a numarat si fostul vicepresedinte Alexi Nicolae, al carui nume a aparut, de altfel, simptomatic, in discursurile tuturor celor care au urcat la tribuna.

Fostul vicepresedinte a tinut sa precizeze ca "sunt multe persoane care au afaceri dezvoltate sub umbrela UAP", moment in care a intervenit Radu Visan. Acesta, artist plastic in filiala de design, catalogat de colegii ca fiind "Catavencul zilelor noastre", cu un comportament pur caragialean atat prin vorba, cat si dupa port, a starnit rumoare, critici vehemente si a creat, prin speach-ul sau o atmosfera facila, demna de mahala. Toti vroiau sa fie ascultati, toti navaleau la tribuna, fara sa se mai tina cont de ordine si disciplina, haosul facand aici casa buna cu arta.

In ceea ce priveste modul de validare a votului conducerii UAP, dat in Consiliul National din 16 iunie, deruta a atins nivelul maxim. Dupa minute intregi de polemici, in care fiecare membru venea cu cate o idee, s-a stabilit ca modalitatea de exprimare a votului sa fie secreta. Proasta organizare, dar si calitatea romanului de a fi inventiv, au scos la iveala, pe post de urna de strangere a voturilor, o cutie din carton rudimentara si, spre amuzamentul celor prezenti, ca alternativa existand varianta palariei lui Visan.

S-a recurs insa la prima varianta. Apoi, s-a ales comisia de supraveghere si validare a votului, unde au reaparut inerentele dispute, fiecare dorind sa fie membru al acesteia. Intr-un final, printre tipete, s-au auzit numele a trei membri desemnati de catre cineva din sala, nu se stie de cine. Cei trei erau Victor Sararu, Lisandru Neamtu si Viorica Statescu.
Fiecare membru cu drept de vot a luat frumusel o hartie volanta pe care a scris membrii adjudecati in Consiliul National, urmand sa se pronunte cu "DA" sau "NU". Momentul numararii voturilor a adus cu el o pauza binemeritata pentru artistii plastici incinsi de disputele aprinse. Acestia, obositi dupa atatea ore de dezbatere "urlatoare", dar democratice, nu-i asa?, s-au putut delecta cu cate un suc, o tigara sau o bautura "bahica".

Intrebat cum comenteaza atmosfera in care se desfasoara acest eveniment, Zamfir Dumitrescu a raspuns: "Este o atmosfera specifica vietii noastre. Artistii plastici sunt solitari, nu sunt sociabili si cand ies in public simt nevoia sa se exprime, chiar si necivilizat. Artistul plastic se crede Dumnezeu. Este intr-adevar o personalitate puternica si se manifesta ca atare".

Protectia artistului plastic - o directie prioritara a UAP
Dincolo de accentele necivilizate ale unei intalniri, dincolo de rautatile unora sau altora, Uniunea Artistilor Plastici va trece printr-o perioada extrem de dificila si, in consecinta, greu gestionabila. Integrarea in Uniunea Europeana nu va fi cea mai mare bucurie pentru artisti. Zamfir Dumitrescu, aflat la al doilea mandat de presedinte in fruntea UAP, stie care vor fi dificultatile in perioada 2006-2010: "Pentru Uniune urmeaza o perioada greu gestionabila, iar daca la conducere nu va fi un om dur, multe spatii se vor pierde. Eu ma mandresc cu faptul ca Uniunea da o indemnizatie de 50% din cuantumul pensiei pentru toti artistii. Le da artistilor ateliere, dreptul la o indemnizatie de merit si dreptul de a lansa proiecte culturale finantate din fondul cultural national". Asa cum ne-a spus Zamfir Dumitrescu, programul sau urmareste cu prioritate doua directii: flexibilizarea Uniunii pentru momentul aderarii, rezolvarea momentului 2008 adica a momentului in care spatiile artistilor plastici ar trebui scoase la licitatie.

Proaspat-validatul presedinte al UAP ne-a explicat exact cum stau lucrurile. "Odata cu intrarea in Uniunea Europeana ne vom confrunta cu o piata de arta in regim european. In acest moment, la noi exista o semi-piata de arta. Va fi foarte important in acel moment sa ne pastram caracterul de uniune nationala, sa incercam sa nu o faramitam. In acest moment sunt tot felul de tentative de acest gen pe plan local.

Important este sa nu plece de sub umbrela Uniunii. Momentul 2008 daca nu va fi gestionat cum va trebuie va constitui un mare soc pentru artisti. In 2008 ar trebui ca atelierele sa fie scoase la licitatie. Pe de o parte va trebui sa avem negocieri cu primaria din Bucuresti si cu primariile din tara iar pe de alta va trebui sa facem demersurile pentru punerea in aplicare a unui proiect legislativ care sa puna sub protectie culturala atelierele artistilor. Ideea proiectului ar fi aceea de a introduce atelierele intr-un circuit turistic-cultural. Vor fi destule furci caudine de trecut. Am vorbit cu cei de la Ministerul Culturii si Cultelor si ei s-au aratat interesati de proiect". Cate din aceste planuri vor avea succes ramane de vazut. Spun asta pentru ca, din pacate, de cele mai multe ori politicul interfereaza cultura. Sa ne aducem aminte doar de proiectul "orasul artistilor" care stagneaza din finalul lui 2004 cand s-a schimbat garnitura politica. Si cum intre orasul artistilor si Adrian Nastase se pune egal, rezervele de a fi continuata o idee sunt mari de tot.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.