Evitarea expunerii la soare si folosirea de mijloace de protectie (palarii, umbrele, ochelari de soare, imbracaminte subtire din tesaturi naturale in culori deschise); cresterea consumului de lichide la 2-4 litri pe zi si o alimentatie saraca in grasimi sunt intre primele masuri ce trebuie luate pentru evitarea efectelor nefavorabile ale temperaturilor deosebit de ridicate din aceste zile asupra sanatatii populatiei, recomanda Ministerul Sanatatii.

Pe lista de recomandari se afla, in continuare, evitarea excesului de cafea si a consumului de bauturi alcoolice; dusuri frecvente cu apa la temperatura moderata.

De asemenea - evitarea unor eforturi fi-zice sustinute in perioada zilei in care temperatura atinge valorile maxime, iar activitatea din agricultura, santiere de constructii, hale industriale, care nu au posibilitatea asigurarii unor conditii de microclimat corespunzatoare, sa se desfasoare dimineata si seara, recomanda comunicatul de presa de la Ministerul Sanatatii.

Pe lista mai sunt mentionate preocupari speciale de prevenire a riscurilor pentru sanatate la personalul care lucreaza in sectoarele cu temperatura ridicata si radiatii calorice - laminoare la cald, furnale, cuptoare; asigurarea de catre angajatori, conform legii, a modificarii programului de lucru in conditiile impuse de temperaturile ridicate si distribuirea catre angajati a unor cantitati suficiente de apa minerala; acordarea unei atentii speciale copiilor, evitarea situatiilor in care acestia sunt lasati sa astepte in interiorul autovehiculelor parcate la soare, evitarea transporturilor pe distante lungi in vehicule fara posibilitati de climatizare.

Persoanele varstnice, in special cele cu afectiuni cardiace si respiratorii, vor evita deplasarile si frecventarea locurilor aglo-merate care creeaza premisele decompensarii acestora in conditii de temperaturi ridicate, mentioneaza in incheiere comunicatul.

Baile de soare...

Baile de soare au fost, multa vreme, considerate "sanatate curata". Pana intr-o zi, cand s-a vorbit despre pericolul razelor ultraviolete. Astazi, dincolo de arsurile clasice, multi se plang ca sunt alergici la soare.

Lumina solara este, in general, un prieten al sanatatii tuturor. Vitamina D, atat de necesara dezvoltarii oaselor, se sintetizeaza in piele, numai in prezenta luminii. Totusi, prea mult soare strica: rideaza si imbatraneste pielea, ii modifica structura, dilata vasele de sange, poate favoriza aparitia cancerului si adesea produce eruptii alergice. Acestea din urma apar mai ales in situatia in care suferiti de unele dermatoze, ale caror manifestari sunt exacerbate de radiatia ultravioleta: acnee, foliculita, eczema seboreica. Sunt si cazuri in care eruptia cutanata apare numai la lumina si in special in timpul verii. Cum se manifesta: leziuni papuloase sau papulo-veziculoase, variante de edem poliform sau asemanatoare cu intepatura de insecta.

Cele mai afectate sunt femeile tinere, la care apar eruptii ce prind decolteul, antebratul, partea dorsala a picioarelor, respectand fata. Se instaleaza in mod tipic dupa primele sedinte de plaja la mare. Intensitatea eruptiei descreste cu fiecare expunere si apare o toleranta progresiva la lumina solara. Este posibil ca, dupa cateva episoade repetate anual, aceasta alergie sa dispara, dar, dupa inca o perioada de timp, sa reapara, chiar in forme agravate.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.