Decorat astazi cu Ordinul „Meritul Cultural“ de catre presedintele Basescu, poetul rus ii sfatuieste pe scriitori sa nu intre in politica.

Pentru dreptul de a-i publica poeziile in antologia "Mierea tirzie", lansata ieri la Uniunea Scriitorilor, Evgheni Evtusenko a cerut Editurii romanesti CD Press nici mai mult, nici mai putin de "sase sticle, ambalate cu grija, din cel mai bun vin rosu sec romanesc, delicat si parfumat".

Inca de la primul volum, publicat in 1952, la doar 19 ani, poetul rus si-a impresionat colegii de generatie prin nonconformismul sau si optiunile clare, de la politica pina la literatura, pe care si le-a asumat intotdeauna. Respingea de pe atunci doctrina realismului socialist si in poezie a ramas mai curind adeptul liniei lui Esenin. Publicarea cartii "Autobiografie precoce" la Paris, in 1960, apoi a unor poezii ca "Mostenitorii lui Stalin", "Vorbeste" si "Babi Iar", in care critica ipocrizia regimului, atrocitatile staliniste sau antisemitismul sovietic, i-a adus privilegiul de a fi unul dintre cei vinati de cenzura. Dupa toate acestea, lui Evtusenko i s-a interzis, dupa 1963, sa mai paraseasca URSS.

Socialismul, sapunul si poezia

Nu doar criticul Nicolae Manolescu si scriitorul Toma George Maiorescu, ca-re-l flancau pe Evgheni Evtusenko in timpul lansarii de ieri, ci si unii dintre cei din sala plina ochi cunosteau poeziile sale in original.

Obisnuit cu astfel de evenimente, poetul tradus in 72 de limbi si-a fascinat cititorii cu opiniile sale politice, sociale si culturale. El apreciaza modelul tarilor scandinave, care imbina elemente de socialism si capitalism. Totusi, atunci cind a devenit deputat, a declarat ca nu promite nimic nimanui. Ceea ce nu-i impiedica pe oamenii care-l cunosteau ca poet sa apeleze la el ca om politic si nici sa-l apostrofeze.

O femeie ii scria sa ii multumeasca, in 1989, ca reusise sa le trimita locuitorilor din orasul ucrainean Harkov 800 de tone de detergenti si sapun. Totusi, ea il critica pentru ca nu mai publicase nimic de ceva vreme. Poetul povesteste ca femeia i-a pus in fata o perspectiva sumbra - ca mormintul lui sa poarte inscriptia "aici zace poetul care ne-a adus 300 de tone de sapun". Desi el insusi implicat in politica si sustinator al lui Gorbaciov, dupa ‘89 poetul rus isi sfatuia colegii romani sa ramina la literatura.

Pe lista de invitati, Adrian Paunescu

Dintre cei invitati sa vorbeasca la lansare, singur Adrian Paunescu are statutul de fost poet transformat in om politic de cariera. Cu discursul pretios despre "marii luptatori pentru libertate si estetica de la Moscova si nu doar", el a reusit sa arunce intr-o stare de picoteala sala plina de adepti ai poeziei lui Evtusenko, poet neagreat si chiar cenzurat nu doar in URSS, ci si in Romania ceausista unde nu au putut fi traduse, in anii ’70, poezii ca "Mostenitorii lui Stalin".

Organizatorul Boris Velimirovici, de la CD Press, afirma ca nu stie daca initiativa invitarii lui Paunescu a apartinut editurii sau Uniunii Scriitorilor. Insa Nicolae Manolescu declara ca lista de invitati a fost propusa de cei de la editura si aprobata de Uniunea Scriitorilor in calitate de partener la eveniment. De unde zimbea cald, dar si oarecum nostalgic, la intimplarile pe care le povestisera cu si despre el ceilalti invitati la masa oficiala, Evtusenko a adoptat o mimica sobra dupa discursul servit de Adrian Paunescu.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.