Toti producatorii si procesatorii romani sunt obligati sa epuizeze stocurile, pana la inceputul anului 2007, cand se va interzice cultura de soia modificata genetic, putand chiar exporta cantitatile pe care le detin. La ora actuala, in tara noastra, soia este singura planta modificata genetic avizata spre cultivare de catre Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAAPDR). Exista chiar si o reglementare aliniata normelor europene in domeniu, care ar putea fi schimbata numai daca se va modifica aquisul comunitar pina la inceputul anului viitor, lucru putin probabil.

Curent anti OMG-uri

Recentele reglementari din legislative referitoare la organismele modificate genetic, in speta la cultivarea si procesarea semintelor de soia, reprezinta de fapt alinieri la legislatia Uniunii Europene, care face presiuni asupra factorilor responsabili din Romania pentru a nu mai permite decat cultivarea soiei nemodificate genetic. Aquisul comunitar prevede pentru tara noastra conditia de urmarire a trasabilitatii produselor provenite din aceasta planta modificata genetic, referindu-se la coexistenta economica a produselor nemodificate si modificate genetic, lasand consumatorului posibilitatea de a alege produsul care-l doreste de pe piata.

La ora actuala, exista un curent de opinie puternic, in Europa, impotriva Organismelor Modificate Genetic (OMG), fiind permisa doar cultivarea si procesarea porumbului modificat genetic si consumul sroturilor de soia, importate masiv din SUA. In tara noastra, culturile de soia modificata genetic au fost admise din anul 1999, fiind singura planta OMG avizata spre cultivare de MAAPDR cu destinatie economica. In 2004, s-au cultivat 58,7000 ha, in 2005 suprafata de teren cu soia modificata genetic s-a ridicat la 88,300 ha, ajungandu-se, la ora actuala, la 1.000 de cultivatori romani.

Anul acesta s-au adoptat o serie de acte normative privind utilizarea soiei modificata genetic in hrana animalelor si a oamenilor, precum si reglementari privind interzicerea cultivarii acestei plante, legislatie aliniata normelor europene in domeniu. "Cu incepere din 15 aprilie 2006, MAAPDR a informat si atentionat toti cultivatorii si procesatorii de soia modificata genetic sa epuizeze stocurile pe care le detin. Incurajam cultivatorii sa cultive soia nemodificata genetic, chiar daca cheltuielile sunt mai mari", sustine Toma Adrian Dinu, Director General al Directiei Generale pentru Elaborarea Strategiilor Sectoriale si Politicilor de Piata din cadrul MAAPDR.

De la 1 iulie, etichete cu "produse din organisme modificate genetic"

Cu incepere din data de 1 iulie 2006, toti procesatorii sunt obligati sa mentioneze pe eticheta produsului daca acesta contine soia modificata genetic si procentul de 0,9% OMG. Prin H.G. 173/2006, referitoare la produsele provenind din culturi modificate genetic, adopta reglementari adaptate legislatiei europene in domeniu, impunand procesatorilor respectarea conditiilor de trasabilitate si etichetare a alimentelor care contin soia OMG.

Prin adoptarea acestor norme, se doreste ca toti consumatorii sa fie informati asupra procentului de organisme modificate genetic aflate in compozitia unui produs alimentar, dandu-i acestuia posibilitatea sa poata aleage daca-l cumpara si consuma sau nu. Noua prevedere care-i obliga pe procesatori sa eticheteze astfel produsele cu continut OMG si procentul din compozitie ii nemultumeste pe acestia, deoarece, pe de o parte induce costuri suplimentare in procesul tehnologic, iar pe de alta parte poate indeparta consumatorii de la a achizitiona produsul respectiv.

De asemenea, sunt prevazute masuri si sanctiuni aspre impotriva producatorilor care nu vor respecta noile prevederi aliniate la normele europene. Cu incepere din data de 1 iulie 2006, vor exista controale pe piata care vor verifica tocmai respectarea aplicarii acestor noi reglementari, iar producatorii care nu se vor alinia noii legislatii vor fi sanctionati, mergandu-se chiar pana la scoaterea produselor si eliminarea procesatorilor in culpa din circuitul economic. Daca un produs alimentar contine peste limita admisa de 0,9% OMG, nerespectand conditiile de stocare-etichetare impuse, poate primi amenzi cuprinse intre 500 si 1.000 de RON.

La incalcarea conditiilor de trasabilitate amenzile cresc la sume cuprinse intre 1.000 si 2.000 RON, iar daca procesatorii refuza controlul inspectorilor sanctiunile pot ajunge chiar la 4-5000 Ron. In cursul controalelor, vor fi prelevate probe si analizate intr-un laborator specializat pentru determinarea procentelor de OMG dintr-un produs, laborator infiintat si dotat exclusiv pentru aceasta activitate.

"Am discutat subiectul OMG la Bruxelles. Decizia este luata, va fi interzisa cultivarea totala a oricarui organism modificat genetic. Restrictia va tine atat timp cat va dura restrictia europeana pentru ca, in momentul de fata, sunt discutii in acest sens, inclusiv la nivel de de Organizatie Mondiala a Comertului, pe de o parte UE, iar pe de alta SUA. In al doilea rand, nu este suficient sa interzici, ci trebuie sa mai iei si o serie de masuri complementare. Constituirea unui mecanism de monitorizare foarte strict asupra acestei chestiuni, nu numai asupra culturilor, ci si asupra a ceea ce se intampla cu produsul, asupra stocurilor. Alte aspecte sunt etichetarea si trasabilitatea. Sunt masuri complementare care trebuiesc luate sa nu avem probleme. Subiectul organismelor modificate genetic este inca un subiect important pentru UE si trebuie sa luam niste masuri foarte clare, deja suntem in curs de adoptare a lor si practic, evaluarea Comisiei Europene va fi pozitiva la acest capitol. Trebuie sa atragem atentia consumatorilor ca un anumit produs contine un anumit procent de organisme modificate genetic. Anul acesta trebuie sa distrugem stocurile de soia modificata genetic", a declarat Leonard Orban, secretar de stat in Ministerul Integrarii.

Consum la scara mondiala

Pe plan mondial se cultiva si consuma la scara mare produsele modificate genetic, numai in Europa existand un curent impotriva acestor organisme, venit in special din partea ecologistilor. Cu toate acestea, europenii importa la greu sroturi de soia din SUA, unul dintre cei mai mari producatori de OMG, chiar daca in Uniunea Europeana este interzisa cultivarea soiei modificata genetic.

In Romania este recunoscut impactul si importanta economica a cultivarii si procesarii plantelor modificate genetic, in special a soiei. De la aparitia acestei plante OMG in tara noastra si pana acum nu au existat preocupari si laboratoare care sa determine continutul si procentul de organisme modificate genetic din produsele aflate pe piata. Nici in cazul importurilor de seminte pentru procesare nu au existat restrictii sau determinari de laborator privind procentul de OMG, fiind necesare avize doar la importurile semintelor pentru cultura.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.