In salile Kretzulescu ale Muzeului National de Arta s-a deschis ieri o expozitie care ar putea suscita interesul iubitorilor de arta: “Grafica din colectia Anastase Simu”. Putini mai stiu insa cine a fost si ce a reprezentat Anastase Simu pentru viata culturala romaneasca

Detinator al unei colectii adunate cu nespusa pasiune, Anastase Simu (1854-1936) a fost primul colectionar care s-a gandit sa ridice o "casa de arta", care sa contribuie la "educatia multimei" si care sa demonstreze ca "artele noastre plastice se pot alatura si compara de acum artelor plastice universale". Muzeul Anastase Simu a fost inaugurat la 21 mai 1910 in centrul Bucurestiului si constituia o premiera institutionala in Romania. La data infiintari sale, Bucurestiul nu avea alt asezamant de arta accesibil publicului in afara de Pinacoteca Statului gazduita in doua incaperi laterale ale Ateneului Roman.

Expozitia Grafica din colectia Anastase Simu prezinta o selectie de 102 lucrari de arta romaneasca si europeana din fondul de baza al colectiei, realizate in tehnici diferite creion, tus si carbune, acuarela, guasa si pastel, reprezentand peisaje, figuri umane, compozitii cu personaje, naturi statice.

Grafica romaneasca insumeaza numele unor artisti importanti pentru inceputurile si dezvoltarea istoriei artelor plastice din tara noastra, precum: Carol Popp de Szathmary (Surugii), Theodor Aman (Ursarul), Nicolae Grant Effingham (Brelon), Mihai Teisanu (Femeie in peisaj), Alexandru Severin (Portret de femeie cu palarie, Portretul sculptorului Versace), Constantin Jiquidi (Tigan la drum), Rudolf Schweitzer Cumpana (Peisaj), Apcar Baltazar (Legenda lui Fat-Frumos).

Gravura reprezinta un alt aspect interesant al expozitiei de fata. Desenul este realizat de cele mai multe ori in linii viguroase si rezumative, cu accent pe expresivitatea sculpturalitatii formei, a volumului si a pozitiei lui in spatiu.

Zona graficii straine din colectia Anastase Simu este ilustrata de o pleiada de artisti ce apartin diferitelor scoli europene de arta. Astfel, ii putem aminti pe Antoine Bourdelle, sculptor, pictor si desenator pastel (Portret de femeie), Camille Pissarro, pictor si desenator impresionist (Peisaj - la Rache Cuyon), Firmin Massot, cunoscut drept pictorul doamnelor din inalta societate (Portret de femeie); Charles Milcendeau, elev al lui Gustave Moreau (Orbut, Spaniola); Alexandre Calame (Peisaj); Eugene Vibert (Carciuma), Leo Putz (Portret de femeie), Paini Elvetia (Doamna Elena Simu).

Sectia de grafica din colectia Anastase Simu isi porpune sa readuca in atentia publicului un aspect semnificativ al primei colectii de arta donate statului si sa trezeasca interesul pentru activitatea unui colectionar a carui deviza a fost: "Nu numai pentru noi, dar si pentru altii".

Anastase Simu s-a nascut la Braila pe 25 martie 1854 intr-o familie de agricultori foarte bogati, cu mosii intinse in diferite zone ale tarii. El devine mostenitorul acestei imense averi la varsta de 19 ani, cand inca era elev la Institutul Teresianum din Viena. Isi ia licenta in drept la Paris si doctoratul in stiinte politice si administrative la Bruxelles. Este numit secretar la Legatia Romaniei din Berlin si apoi senator de Braila in trei legislaturi consecutive. Incepand sa se intereseze de colectionarea lucrarilor de arta, Anastase Simu se implica in acelasi timp si in alte domenii ale vietii sociale si culturale. Este membru in Consiliul Consultativ al Artelor din Ministerul Instructiunii Publice (1910 - 1915), membru al Ateneului Roman, membru de onoare al Academiei Romane.

Colectia de arta a lui Anastase Simu, donata statului roman inca din 1910, cuprinde aproximativ 1.200 piese din toate genurile artistice: pictura, sculptura, grafica si arta decorativa. Muzeul Simu a functionat pana in anii 1960, cand cladirea a fost demolata - in locul sau construindu-se blocul "Eva" - iar majoritatea operelor ce alcatuiau coelctia au intrat in patrimoniul Muzeului National de Arta al Romaniei.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.