Fiecare dintre cele doua tipuri de sistem are avantajele sale si raspunde altor tipuri de nevoi. Doar evolutia acestor nevoi poate sa decida un invingator.

De multe ori, persoanele care vor sa-si cumpere un calculator stau in cumpana: sa aleaga un sistem desktop sau un laptop?

Intre cele doua aparate nu poate fi facuta o comparatie, fiecare avind avantaje sau dezavantaje, raportate la nevoile personale. Fiecare dintre ele se adreseaza unei categorii diferite de persoane, cu nevoi diferite. Unii vor mobilitate, altii vor putere de calcul. Unii vor statii grafice, altii vor sa foloseasca Internetul sau un editor de texte. Exista gameri interesati doar de jocuri si exista persoane care vor sa transforme un calculator intr-un instrument multimedia.

La categoria preturi, din nou nu se poate vorbi despre o comparatie. Mobilitatea unui laptop, vitala pentru cei care calatoresc mult sau a caror meserie implica accesul permanent la Internet ori la un editor de texte, se plateste, in continuare, foarte scump. De multe ori, utilizatorul plateste mai mult decit dublu pentru un laptop, cu o configuratie similara unui desktop. Chiar daca diferenta de pret a inceput sa scada, laptopurile ramin scumpe, in comparatie cu desktopurile. In ultima vreme, producatorii de laptopuri au anuntat, victoriosi, ca vinzarile lor au depasit vinzarile de desktopuri, uitind insa ca piata mondiala a ajuns la un anumit nivel de saturatie in ceea ce priveste desktopurile, ceea ce era firesc sa conduca la o reducere a volumului vinzarilor acestora.

Nu uitati: inainte sa cumparati un computer, fie el laptop sau desktop, alcatuiti o lista cu nevoile dumneavoastra, pentru a putea face o alegere corecta.

"Cotidianul" va prezinta, in continuare, o analiza comparativa a pietei, atit pentru desktopuri, cit si pentru laptopuri.

Diferente la prima vedere

In general, computerele desktop sau laptop sint destul de similare. Ambele au aceleasi componente de baza, programe si sisteme de operare. Diferenta primara este modul in care componentele se interconecteaza din cauza diferentei de spatiu.

Un sistem desktop include o placa de baza, o placa video, o unitate de stocare a datelor (hard-disk) si alte componente, toate intr-o carcasa in forma unei cutii metalice incapatoare. Monitorul, tastatura, mouse-ul si alte periferice se conecteaza cu cabluri sau prin unde radio, fara sa necesite cabluri (wireless). Indiferent daca este vorba despre o carcasa verticala sau orizontala, la un desktop exista suficient spatiu pentru placile care fac parte din sistem, pentru cabluri si pentru a permite circulatia aerului.

Un laptop are insa o dimensiune si o greutate mult mai mici decit chiar si cea mai compacta carcasa PC. In locul unei cutii spatioase cu suficient loc pentru circulatia aerului, un laptop foloseste un design plat, miniatural, in care toate componentele sint create astfel incit sa ocupe cit mai putin spatiu si sa se imbine perfect.

Din cauza acestei diferente fundamentale de design, care are ca scop portabilitatea pentru un laptop, componentele acestuia trebuie sa incapa intr-un spatiu redus, compact, sa conserve energie si sa produca mai putina caldura decit componentele unui sistem desktop.

Deseori, aceste diferente conduc la preturi mult mai mari pentru componente, ceea ce face ca pretul unui laptop sa fie mai ridicat decit cel al unui desktop.

Diferente de pret

Pentru a exemplifica diferenta de pret intre un desktop si un laptop, vom incerca sa comparam doua astfel de sisteme cu o configuratie cit de cit asemanatoare. Nu uitati, performantele unui sistem desktop sint, in general, mai mari, din motivele expuse mai sus, iar intre componentele prezentate in continuare exista unele diferente, chiar daca poarta acelasi nume.

Pentru laptopuri, vom lua un NoteBook HP Compaq nx6125. Acesta contine, printre componentele sale, un procesor AMD Sempron 3.300+ (2.0 GHz), 1 GB DDR RAM, un hard-disk de 80 GB, o unitate DVD-RW DL Light Scribe, un modem de 56K si o placa video ATI MOBILITY RADEON X300 de 128 MB, diagonala monitorului LCD din dotare fiind de 15 inci. Pretul unui astfel de sistem este, in magazinele online specializate, de 3.476,41 RON. Un desktop cu aceeasi configuratie costa, luat pe componente asemanatoare ca performanta, aproximativ 24 de milioane, de asemenea conform preturilor componentelor afisate in magazinele online.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.