* 30 la suta din masinile vandute anul trecut au avut aceasta culoare, iar 16,2 la suta sunt albastre * Psihologii spun ca o masina rosie excita, iar una neagra deprima

Fie ca este vorba despre masinile de import sau de cele de productie autohtona, cea mai mare parte din autoturismele care circula pe strazile Romaniei au culoarea gri. Doar anul trecut, conform APIA (Asociatia Producatorilor si Importatorilor de Automobile), 30 la suta din cele 145.120 de autoturisme noi vandute sunt gri. Negrul, una din cele mai elegante culori la masina, este preferata de doar 3,5 la suta din soferi. 5,4 la suta isi doresc ca masina lor sa fie verde, 16,2 prefera albastrul, 13,4 albul, 11,3 galbenul. Rosul face ravagii in special printre soferite. 14,1 la suta din masini au culoarea rosie. Dincolo de subiectivismul care sta la baza alegerii unei anumite culori, optiunea tine si de clasa din care masina face parte, dar si de criterii precum varsta si sexul. Daca femeile prefera rosul, barbatii merg la sigur cu tonuri practice, usor de intretinut: gri, argintiu sau bej. Dar tot ei sunt aceia care opteaza si pentru cele inchise, cum sunt bleumarin si negru. In ceea ce priveste clasele, femeile tinere prefera clasa A, cu modele mici si viu colorate. Barbatii opteaza pentru clasa compacta si, pe masura ce inainteaza in varsta, ei se orienteaza spre clasele de lux.

Spune-mi ce culoare are masina ta ca sa-ti spun cine esti!

Specialistii au constatat ca preferintele pentru anumite culori au legatura cu particularitatile psihologice ale indivizilor. Potrivit lor, rosul este un stimulator general, cu o mare doza de erotism. Este, de asemenea, si un stimulator intelectual care faciliteaza asociatiile mentale de idei, fiind specific tipologiilor active, excentrice, dominante. Rosul este in general culoarea masinilor din clasa mica tocmai pentru a le intari imaginea, care nu este intotdeauna sustinuta puternic si de caracteristicile tehnice. La polul opus, albastrul este considerat o culoare rece, care induce inhibitia afectiva, expunerea in exces conducand la depresie. Principalele efecte de natura fiziologica sunt scaderea presiunii sangvine, a tonusului muscular si a frecventei pulsului. Revenind la gri, culoarea preferata a romanilor, aceasta, spun psihologii, devine interesanta si valoroasa doar in combinatie cu alte culori carora le atenueaza efectele. Are un grad de luminozitate scazut, ii lipsesc puritatea si expresivitatea. Galbenul stimuleaza nervul optic si sistemul cardiovascular si sugereaza intimitate, caldura, satisfactie si dinamism. Desigur, atunci cand culoarea nu este asociata cu taximetria. Aceeasi culoare intretine starea de vigilenta si capacitatea de concentrare a atentiei si exprima spontaneitate. Albul sugereaza expansivitate, raceala si puritate, dar este obositoare din cauza capacitatii de reflexie totala a luminii. Frumosul negru indica repaosul, reducerea activitatii metabolice si depresia, cred psihologii.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.