Fundatia Nationala pentru Civilizatie Rurala “Niste tarani” si Philip Morris Romania au acordat vineri bursele de studiu pentru anul 2005-2006 celor mai merituosi studenti din mediul rural

Programul de burse pentru fii de tarani este unic in Romania si are deja la activ doua generatii de absolventi. In acest an, evenimentul a fost marcat prin prezenta unor personalitati ale mediului academic si a unor nume sonore ale culturii romanesti: acad. Dinu C. Giurescu, acad. Constantin Ionete, prof. dr. doc. Vasile Candea, Dinu Sararu, Georgeta Filitti etc. Evenimentul a avut loc la Biblioteca Metropolitana.

Suplinirea lipsei perspectivelor de viitor pentru fiii taranilor

Exista la noi oameni ale caror vise sunt amanate mereu, oameni de care mai-marii tarii isi aduc aminte din patru in patru ani. Sunt oameni cu chipul aspru si chinuit. Sunt taranii. Poate parea patetica aceasta introducere insa, ne place sau nu, acesta e adevarul. Ne place sau nu, fiii taranilor sunt in marea lor majoritate, mai mult ca niciodata, lipsiti de perspectiva unui viitor. Putini dintre ei, din pacate, isi iau inima in dinti sa mearga la oras pentru a da sapa si plugul pentru cursurile universitare. 22 de studenti care au beneficiat de bursele Fundatiei "Niste tarani" si-au incheiat studiile.

Toti cei 22 de studenti au avut de-a lungul anilor de studiu medii peste 8.50. Una dintre conditiile de acordare a burselor este ca media de an sa fie peste 7. Impresionant este ca toti cei sustinuti de Fundatia "Niste tarani" au avut puterea sa-si depaseasca conditia. Ei provin fie din familii extrem de sarace din mediul rural, fie din centre de plasament, fie orfani. Este de apreciat faptul ca toti acesti tineri ambitiosi au reusit, cu ajutorul financiar acordat de fundatia condusa de Dinu Sararu si Philip Morris Romania sa contrazica, prin rezultatele lor, prejudecatile pe care societatea le are, in general, referitor la categoria sociala din care acestia fac parte.

Beneficiarii unei initiative exemplare

Marcela Ghitas a terminat medicina la Cluj cu medie mare. Ea este orfana, a fost crescuta de altcineva. Aura Gheorghe, care tocmai a terminat Cibernetica, cu banii primiti de la Fundatie s-a inscris la o a doua facultate: Managementul Afacerilor cu predare in limba franceza; Daniela Avadanei, absolventa de Contabilitate la Targu Jiu, provine dintr-un Centru de plasament. Si exemplele ar putea continua.

Referindu-se la acest eveniment, acad. Constantin Ionete a spus: "Apreciez aceasta actiune ca fiind una de succes. Actiunea este bine orientata catre sustinerea elevilor din mediul rural care doresc sa-si continue studiile. Pe de o parte, posibilitatile lor sunt de obicei restranse, dar pe de alta parte trebuie observate rezultatele foarte bune ale studentilor. Din acest moment, perspectivele lor sunt deschise. Ceea ce e foarte important".

Prof. dr. doc. Vasile Candea, presedintele Academiei Oamenilor de Stiinta - organ prestigios de confirmare a activitatii stiintifice, intrat deja, prin recente recunoasteri oficiale ale pozitiei si atributiilor, in randul institutiilor academice de referinta ale Tarii, a evaluat cu luciditate efortul facut de Fundatia "Niste Tarani" pentru a promova initiative exemplare de sustinere a tinerilor cu capacitati deosebite, proveniti din mediul rural, in implinirea unui parcurs formativ pentru strabaterea caruia familiile lor nu ar fi avut, dupa toate probabilitatile, mijloacele necesare.

"Practic, Dinu Sararu - ne-a declarat profesorul Vasile Candea - si-a depasit cu mult statutul si preocuparile de scriitor facand, prin activitatile Fundatiei, ceea ce ar fi facut un Gusti modern. Aceasta indarjire a unui om de cultura pentru a revigora pe coordonate moderne satul romanesc este de apreciat. Dinu Sararu se zbate sa nu se uite ca exista o categorie social-istorica numita taranime si se zbate, in acelasi timp, sa nu dispara civilizatia rurala. Stiti, noi suntem putin cameleonici: trecem de la rasarit la apus cu usurinta, uitand ca suntem o tara care are o civilizatie rurala deosebita. Contribuind la sustinerea materiala a activitatilor Fundatiei prin finantarea burselor acestor studenti din mediul rural, societatea Philip Morris face un gest deosebit, pe care nu societati industriale, ci si institutii ale statului ar trebui sa-l receptioneze in semnificatiile sale profunde".

Dificultatea egalizarii sanselor

Din pacate, accesul la educatie superioara a devenit din ce in ce mai anevoios pentru fiii de tarani. Exista (prea) multe familii care nu isi pot permite sa sustina financiar studiile copiilor lor, si multi tineri merituosi care nu au posibilitatea de a-si urmari vocatia. Guvernantii uita ca marile personalitati ale stiintei, ale literaturii, ale istoriei, ale medicinei isi au originea in mediul rural. Nu cred ca mai e un secret pentru nimeni faptul ca Salistea Sibiului a dat tarii noua academicieni si o pleiada de inalti ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Romane. Ar fi devenit Ipotestiul sau Humulestiul locuri de pelerinaj astazi daca de acolo nu si-ar fi tras seva Eminescu si Creanga? Ar fi auzit cineva de Silistea Gumesti daca autorul romanului

Morometii nu s-ar fi nascut acolo?

Egalitatea de sanse in educatie nu a existat la modul ideal niciodata. Probleme au fost si vor mai fi. Nimic nu se poate rezolva de azi pe maine. Dar exista sansa ca societatea civila sa inteleaga finalmente ca trebuie sa se mobilizeze pentru sprijinirea materiala si impulsionarea realelor talente.

Probabil anticipand aceasta grea si grava situatie, Fundatia "Niste Tarani", incepand din anul 2001, a instituit burse de merit pentru fii de tarani fara posibilitati materiale. Programul se bucura de succes, iar in anul 2005, a fost prima generatie de absolventi, toti cu medii peste 9.00.

Selectia bursierilor si obiectivele programului
Selectia beneficiarilor acestor burse este facuta de catre Fundatia "Niste Tarani", la propunerea universitatilor din tara.

Programul va continua pentru ca se adreseaza unei nevoi reale, are rezultate exceptionale, si dovedeste faptul ca numai parteneriatele sustinute, pe termen lung, pot aduce o schimbare benefica societatii. Ceea ce este interesant este ca singurul sustinator financiar al fiilor de tarani studenti este Philip Morris Romania. Sa fie educatia un domeniu atat de neinteresant?

Suntem in cel de-al saselea an de cand Fundatia condusa de Dinu Sararu impreuna cu Philip Morris Romania acorda burse celor mai merituosi studenti din mediul rural. Constienti poate de decalajul existent intre ei si ceilalti, incercand sa isi arate recunostinta pentru cei care ii sprijina si le cultiva increderea in propria minte si putere, multi dintre bursierii Fundatiei "Niste tarani" au obtinut medii peste 8.50. Indemnul pe care prof dr. doc. Vasile Candea, acad. Dinu C. Giurescu si Constantin Ionete l-au adresat celor 22 de licentiati a fost: "Nu uitati de unde ati plecat".

Astazi, cu totii sunt niste anonimi. Sunt doar niste studenti care au obtinut diploma de absolvire. Cu siguranta, unii dintre ei vor deveni mari personalitati. Atunci li se va acorda atentie. Deocamdata, a facut-o doar Fundatia "Niste Tarani".

"Philip Morris Romania este o companie care se implica activ in comunitatea in care isi desfasoara activitatea. In acest sens, compania noastra sprijina proiecte sociale, educationale si de protectia mediului. Bursele "Niste Tarani" reprezinta o traditie in sprijinirea acelor tineri talentati care au nevoie de ajutor pentru a-si continua studiile. Faptul ca aceste burse aduc o schimbare in viata celor care beneficiaza de ele este principalul argument care ne-a convins sa fim alaturi de Fundatia "Niste Tarani" si in urmatorul an scolar", a declarat Peter Imre, Corporate Affairs Manager Philip Morris Romania.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.