Heroina scotiana se vinde excelent. Romanul dupa care s-a facut celebrul film te arunca in aceeasi lume dura a drogurilor, dar halucinatia e mult mai coerenta

La doar o zi dupa ce-a fost publicat la Editura Polirom, romanul "Trainspotting", de Irvine Welsh, era cerut la tarabe pe Magheru. Iar asta da de inteles ca personajele Rent Boy, Spud, Tommy, Sick Boy, care impart aceeasi iubita, pe Heroina, au trecere la romani. Daca tot au asteptat romanul atit timp, cititorii l-au transformat in best-seller la Bookfest. Astfel, in cele cinci zile de tirg, romanul s-a vindut in peste 700 de exemplare, invins, dintre cartile de la Polirom, doar de "O biografie" a lui Andrei Serban.

Cine va pune mina pe "Trainspotting" pentru reputatia ei de carte-cult se va ciocni, intre pagini, de baietii scotieni care vor sa ia vesnic ajutorul de somaj si sa esueze la interviul pentru slujba, sa-si sustina echipa favorita de fotbal si sa mearga la concertele lui Iggy Pop, si, in general, prefera sa faca toate astea dupa ce au inhalat sau si-au injectat ceva.

"Heroina e un drog cinstit"

Cum te-ar putea surprinde excesele unor ratati autodeclarati si lumea lor sordida altfel decit intr-un mod neplacut? Cind vei pune mina pe carte, nu potentialul socant al intimplarilor te va tine lipit de ea, ci modul in care le povestesc protagonistii lor. Pentru ca, de la un capitol la altul, autorul ii permite fiecaruia sa iasa in fata si sa vorbeasca. Daca nu ai probleme de pudibonderie la contactul cu formulele dure, de argou, care apar de citeva ori pe fiecare pagina, mai des sau mai rar, in functie de personaj, ai asigurata intrarea in mintea, starile si reactiile acestor tineri.

Te-ar putea uimi, de pilda, discursul lui Renton despre droguri si lucrurile dupa care alearga ceilalti: "De fapt, traim o viata scurta, plina de dezamagiri; dupa care murim. Ne umplem viata cu rahat, chestii cum sint cariera si relatiile, ca sa ne amagim ca nu chiar totu e fara sens. Heroina e un drog cinstit, pentru ca-ti indeparteaza iluziile astea".

Impotriva puritanilor si a politicienilor

Prima scena din filmul "Trainspotting" prelucreaza o mostra asemanatoare de filosofie bruta, in monologul aceluiasi personaj care i-a ramas in minte si criticului Mihai Chirilov dupa vizionare. Pe ecran, regizorul il scoate in fata pe Mark Renton, interpretat de Ewan McGregor. Insa in carte nu Rent Boy are intiietate, dupa cum apreciaza si Chirilov: "Cel mai pregnant personaj ramine heroina. In jurul ei graviteaza povestile tuturor".

Cu toate acestea, criticul roman ii apara pe autorul Irvine Welsh si pe regizorul Danny Boyle in fata detractorilor: "Nici cartea, nici filmul nu iau o pozitie apasata in chestiunea drogurilor, multumindu-se sa expuna onest si fara menajamente natura dura a adictiei si ambiguitatea morala care pindeste dupa colt. Deci, nici vorba de glorificarea drogurilor, cum au crezut in epoca unii puritani si anumiti oameni politici". Dimpotriva, ironia si energia cu care sint spuse toate micile povesti, intr-o combinatie inedita de candoare si grotesc, iti apropie personajele fara sa pledeze ostentativ pentru ele. Asta ii si cistiga pe critici, scriitori si jurnalisti, atit de partea cartii, cit si a filmului.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.