Se va accepta in schimb parcarea subterana pentru 1.500 de vehicule.

Ministrul Culturii si Cultelor, Adrian Iorgulescu, a afirmat ca nu se pune problema remodelarii Pietei Palatului. "Am hotarat sa nu se intample nimic in Piata Palatului", a s pus Iorgulescu, precizand ca, intr-o convorbire telefonica avuta vineri, 16 iunie, cu primarul general al Capitalei, Adriean Videanu, l-a rugat pe edil, "in mod expres", sa-si revada proiectul de amplasare a unor cladiri in piata. Ministrul Culturii si Cultelor a mentionat insa ca in Piata Palatului se va construi o parcare subterana pentru 1.500 de vehicule.

In ultima perioada, o serie de asociatii civice si profesionale, s-au pronuntat impotriva proiectului Primariei Capitalei de sistematizare a Pietei Palatului, loc incarcat de istorie pentru bucuresteni si romani, Academia Romana gazduind, in urma cu o luna, o dezbatere consacrata acestui subiect. Ca urmare a dezbateri publice dintre reprezentanti ai Ministerului Culturii si Cultelor (MCC) si arhitecti si urbanisti privind tema reconfigurarii Pietei Palatului/Pietei Revolutiei, care a avut loc luni, 19 iunie, s-a tras concluzia: reconfigurarea ansamblului construit in acel spatiu "trebuie sa faca subiectul unui proiect urban, cu o tema bine definita, cu un caracter pietonal accentuat si cu un program de desfasurare", iar la realizarea lui sa fie implicati toti factorii avizati si interesati, cu respectarea principiului concurentei. Potrivit unui comunicat de presa al MCC, proiectul urban va cuprinde si initiativa MCC de reconfigurare a Salii Palatului, care va deveni un centru cultural multifunctional, conectat cu Muzeul National de Arta al Romaniei, pana in septembrie 2007.

Reuniunea de luni a constituit, potrivit sursei citate, un cadru deschis de dezbatere, la care au participat numerosi arhitecti - conducaatori ai organizatiilor profesionale si academice, reprezentanti ai autoritatilor publice centrale, ai institutiilor publice aflate in zona Pietei Palatului/Pietei Revolutiei, precum si alte persoane avizate si interesate. Moderatorul dezbaterii, secretar de stat Virgil Nitulescu, a stimulat discutiile in directia lansarii unei teme de proiectare, a unui traseu cultural al creatiei arhitecturale din zona. Majoritatea arhitectilor participanti au pledat pentru folosirea proiectelor castigatoare ale concursului de urbanism "Bucuresti 2000", organizat in 1997, si pentru implicarea castigatorilor arhitecti de atunci in proiectarea remodelarii Pietei Palatului.

Proiectul de "revigorare" a Salii Palatului, o prioritate

Referitor la consolidarea Salii Palatului, ministrul Culturii si Cultelor, Adrian Iorgulescu, sustine, dupa cum se arata in acelasi comunicat de presa, ca proiectul de "revigorare" a Salii Palatului este o prioritate. "Degradarea salii si chestiunea acusticii trebuie rezolvate, astfel incat Festivalul "George Enescu", din septembrie 2007, sa se desfasoare in cele mai bune conditii, intr-un mall cultural multifunctional al Bucurestiului". Proiectul de refacere a Salii Palatului, prezentat de arhitectul Romeo Belea, pentru care exista fonduri guvernamentale, include reconstruirea unor pereti ai Salii Palatului, precum si reducerea numarului de locuri, pentru imbunatatirea vederii catre scena si a acusticii salii.

Proiectul include si extinderea Muzeului National de Arta din vecinatate, prin constructia unui spatiu subteran in curtea muzeului, care sa faca legatura cu toate ari-pile acestuia. In cadrul dezbaterii, s-au mai pus in discutie: deficitul mare de spatiu pu-blic; necesitatea studierii de catre profesionisti a planului zonal urban pentru reconfigurarea Pietei Palatului inainte de acordarea avizelor pentru acesta, pentru pastrarea si stimularea calitatii de spatiu urban; corelarea proiectarii parcajelor subterane cu constructiile de la suprafata; revizuirea legislatiei de urbanism care sa cuprinda norme clare de consultare; necesitatea unei dezbateri pe tema proiectului Esplanada; obligativitatea morala a Ministerului Culturii si Cultelor de garantare a ca-litatii creativitatii contemporane. La dezbatere au participat, prin interventii, primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, presedintele Ordinului Arhitectilor din Romania, Serban Sturdza, arh. Romeo Belea, academicianul Nicolae Noica, directorul Teatrului Excelsior, Ion Lucian, directorul Muzeului National de Arta al Romaniei, Roxana Theodorescu.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.