"Numele is Stelios, but for Romania este Stelica. Buna ziua! Bere?". Patronul grec al restaurantului isi incruciseaza engleza cu romana peltica. Se retrage zambind si in doua secunde e inapoi, atacand cu o alta baioneta a ospitalitatii: "Noroc!" Un comportament de tipar, al vanzatorilor eleni, in "coloniile" turistice romanesti Olympic Beach si Paralia Katerini. Grecii ar face orice pentru a-si vinde tara, soarele de pe cer, valurile condimentate ale Marii Egee si hainele chinezesti si pakistaneze din pravalii. Invata romaneste, sarbeste, poloneza si germana. Te trateaza cu respect, pentru ca vorbesti o limba pe care o inteleg perfect: euro...

Meniuri romanesti in Paralia

Paralia Katerini. 75 km sud de Salonic si 20 km de Muntele Olimp. Muntele se scurge in mare. Restaurantele au meniuri in mai multe limbi, iar romana are pagina speciala. Grecii nu gatesc ciorba de burta, ci "ficatei", "ciorbita romaneasca de pui" si "carnaciori". "Vorbim si gatim romaneste", "Oferta speciala", "Specialitati de porc". Peste tot, limba romana face pofta de mancare. La magazinele din Paralia si Olympic Beach, orasele despartite de doar cativa kilometri, vanzatorii spun pretul in romaneste. Unii dintre ei au un accent dubios de autentic. Asta pentru ca sunt chiar de-ai nostri. Grecii angajeaza romance pentru ca sunt sexy, stiu sa vanda si nu se lasa induplecate de cererile de reducere ale compatriotilor. Unele au venit sa lucreze doar in sezonul estival, altele vor sa-si intemeieze o familie aici.

Adevarul

Sursa: AdevarulTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.