Discutiile purtate miercuri de primul ministru cu reprezentantii sindicatelor din invatamint nu au dus la nici un rezultat.

Sindicalistii continua sa acuze guvernul ca nu si-a respectat promisiunile din noiembrie, cand a semnat un acord cu reprezentantii profesorilor.
La randul sau, premierul continua sa sustina ca promisiunile au fost respectate si ca au fost alocati mult mai multi bani pentru educatie decat in toti anii anteriori.

Exista 'vointa politica'

S-ar putea spune ca la guvern s-a desfasurat un adevarat dialog al surzilor. Dupa intalnirea cu reprezentantii profesorilor, premierul a spus ca si-a respectat angajamentele din noiembrie.
Mai precis, ca ministerul educatiei a primit unda verde sa elibereze de la inceput toate sumele existente pentru investitii - fara o repartizare pe luni. Ca au fost onorate promisiunile privind cresterile salariale de la 1 ianuarie si ca guvernul a considerat corect sa plateasca si salariile restante, care inainte erau obtinute de sindicate doar apeland la instantele de judecata.

Dupa cum a declarat Calin Popescu Tariceanu, acestea nu au fost singurele fonduri alocate invatamantului:
"In luna aprilie am facut o rectificare bugetara in care ministerul a primit echivalentul a 100 de milioane de euro, suma suficienta pentru a demara toate proiectele de investitii "Miercurea viitoare, guvernul va proceda la o noua rectificare bugetara si ministerul educatiei si cercetarii va primi o suma suplimentara de 13.000 de miliarde, din care 11.000 de miliarde vor fi de asemenea afectati pentru investitii. Este o suma care depaseste 300 de milioane de euro."."

Premierul a tinut sa compare si fondurile alocate invatamantului in anii anteriori cu cele de acum.
Din cifrele prezentate de el rezulta ca daca in ultimii cinci ani se alocau sume intre o mie si doua mii de miliarde, in 2006 - numai pana la aceasta data - fondurile au ajuns la 5.500 de miliarde, fara a pune la socoteala rectificarea de saptamana viitoare.

Domnul Tariceanu spune ca se adauga si suplimentarea fondurilor pentru investitii de la toamna, in functie de stadiul de realizare practica a proiectelor incepute.
"In aceste conditii a spune ca - din partea guvernului - nu exista vointa politica pentru a pune in practica acordul cu sindicatele mi se pare fie o ignoranta, fie o pasare a responsabilitatii, fie cel putin o rea credinta".

'Minciuna'

Si totusi, presedintele Federatiei Sindicale Spiru Haret, Gheorghe Izvoranu, il acuza pe domnul Tariceanu de minciuna, sustinand ca - intre altele - salariile din imvatamant nu au crescut cu acelasi procent cu care au crescut salariile altor bugetari.

Domnul Izvoranu afirma chiar ca doreste boicotarea de catre profesori a sfarsitului de an scolar, pentru ca 'sa se inteleaga o data pentru totdeauna' ca premierii trebuie sa-si respecte promisiunile catre profesori.

"Tot ce se va intampla la acest sfarsit de an scolar, sau in perioada urmatoare tine numai de responsabilitatea premierului caruia noi ii cerem demisia vis-a-vis de pozitia total dispretuitoare si in contradictie cu tot ce a promis in campania electorala si cu semnaturile pe care le-a pus in acord."

Dl Izvoranu a avertizat ca "actiuni vor fi acum sau mai spre inceputul anului scolar".

El a adaugat ca "i-ar parea rau daca nu s-ar bloca examenele" pentru ca ar trebui "odata pentru totdeauna" ca guvernul sa inteleaga ca "trebuie sa-si respecte promisiunile"

Liderul federatiei Spiru Haret spune ca se va consulta zilele acestea cu ceilalti lideri de sindicat pentru a vedea ce vor face in continuare.

De amintit e si ca doar 40 % dintre membrii acestei federatii sunt pentru boicotarea sfarsitului de an scolar si a examenelor nationale in vreme ce 60% opteaza pentru actiuni sindicale abia la inceputul anului scolar viitor.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.