Ministerul Integrarii Europene a lansat astazi o campanie de constientizare si informare a functionarilor publici si a opiniei publice asupra raspandirii in societatea romaneasca a fenomenului micii coruptii.
Campania E.U. NU DAU SI NU IAU SPAGA doreste sa previna acordarea de mici atentii.

Potrivit ministrului Integrarii Europene, Anca Boagiu, fenomenul este extrem de larg raspandit in Romania.
"Nu cred ca exista nimeni in Romania care sa nu fi dat spaga, daca o numim in termeni duri spaga. Ea, de fapt, e o mica atentie, face parte din modul nostru de a ne comporta".

Anca Boagiu recunoaste ca a dat si ea spaga. "Ca oricare roman, am dat-o si la medic, si la parcare ca sa-mi capat un loc desi el era liber dar blocat cu un lant. Sunt lucruri care se intampla si nu ar trebui sa se intample".

Pe parcursul campaniei lansate marti, atat functionarii din institutiile statului cat si opinia publica vor fi informati ce trebuie sa faca si cui sa se adreseze daca li se cere sau li se ofera bunuri sau bani contra unor servicii.

O schimbare de mentalitate

Seful Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, Jonathan Scheele, a declarat ca, daca in lupta cu marea coruptie s-au inregistrat progrese, este momentul ca romanii sa-si schimbe mentalitatea in privinta micilor atentii, sau spaga.

"Trebuie constientizata adevarata dimensiune a coruptiei. Micile atentii pe care fiecare roman le da politistului, inspectorului fiscal sau sanitar, functionarului de la ghiseu sau de la Primarie, asta creaza viata si perceptia romanilor despre Romania", a spus Jonathan Scheele.
El a agaugat ca functionarul public trebuie sa constientizeze ca acele mici atentii pe care le primeste alimenteaza cercul vicios al coruptiei.

"Este o falsa impresie ca pachetul de cafea sau plicul un milion de lei ii suplimenteaza venitul, poate prea mic, al functionarului public pentru ca la randul sau va trebui sa dea acelasi pachet de cafea sau plic cu bani altor functionari dintr-o alta institutie".


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.