Un model brevetat in Occident incearca sa se impuna si in Romania. Cliseele si ajutoarele financiare derizorii ii pun insa bete in roate in continuare.

In Romania nu exista inca un cult al familiei monoparentale. "Avem inca un apetit si deschidere mare pentru familia traditionala. In Vest, acesta este un model mult mai obisnuit, mai asumat si totodata foarte protejat prin lege", descrie, pe scurt, Ovidiu Ionescu, specialist in protectia copilului, problema familiei cu un singur parinte. In Romania, principalele doua modele de familii continua sa fie cea extinsa si, de data mai recenta, cea nucleara. "Prima, compusa dintr-un numar de rude care locuiau impreuna, era predominanta in societatile preindustriale. Cea nucleara e o forma mai potrivita societatii postmoderne, avind dimensiuni mai mici si potential de mobilitate mai mare, care-i permit sa se adapteze mai usor dinamicii vietii sociale de azi", precizeaza sociologul Sorina Poledna.

Mamele duc greul

Potrivit datelor de la Institutul National de Statistica (INS), in 2004 numarul familiilor monoparentale este de circa 470.000, cifra care reprezinta 6,8% din totalul de familii. Comparativ cu 1992, numarul familiilor cu un singur parinte a crescut cu 38%, tendinta fiind de crestere si in continuare. In cadrul acestor familii ponderea cea mai mare o reprezinta mamele singure, 85%, respectiv in peste 420.000 din familiile cu un singur parinte. Numarul total de copii in ingrijire pina in 25 ani este de 687.000.

Clisee si stigmatizari

Dupa ‘90 a crescut treptat acceptanta fata de monoparentalitate, in opinia Sorinei Poledna. "Atitudinea fata de divort si persoanele care trec prin aceasta experienta este mai toleranta, optiunea adoptiei, in cadrul, dar si in absenta casatoriei, este afirmata mai intens si mai pozitiv, iar concubinajul nu mai este vazut ca o optiune rusinoasa." Cu toate acestea, ea crede ca e inca raspindit cliseul ca o familie dezorganizata este una monoparentala. "Ajutoarele sint derizorii si aparute foarte tirziu, abia in 2003, nimeni nedorind sa recunoasca genul acesta de familie. Efortul unui singur parinte pentru a intretine un copil este enorm in Romania. Parintii isi acuza inca fata atunci cind aceasta divorteaza, mai ales in mediul rural. Mama singura este privita adesea ca o femeie usoara sau incompetenta care nu a reusit sa-si pastreze sotul si nucleul familial intact", nuanteaza Ionescu tendinta perceptiei generale.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.