Majoritatea romanilor care beneficiaza de retete gratuite si compensate ar fi dispusi sa plateasca anumite sume de bani pentru ca blocajele din sistemul de acordare a medicamentelor compensate sa dispara si la farmacii sa nu mai fie cozi.

Potrivit unei cercetari de piata realizata de compania Synovate Romania, romanii prefera in general, medicamentele mai scumpe celor ieftine, desi contin aceeasi substanta de baza, atunci cand au suficienti bani.

Doctorul Adrian Caretu de la firma care a comandat studiul a spus ca o plata din partea pacientilor care beneficiaza de retete gratuite sau compensate ar putea elimina cozile de la farmacii in conditiile in care bugetul Casei Asigurarilor de Sanatate este insuficient pentru plata tuturor retetelor compensate si gratuite.

Solutia se bazeaza pe rezultatele unui studiu care arata ca marea majoritate a romanilor ar plati intre 10.000 si 50.000 de lei vechi in plus pe cutia de medicament de pe reteta compensata, pentru o luna, daca asta ar duce la rezolvarea blocajelor din sistemul de compensare a medicamentelor.

"Pacientii s-au saturat de cozi la farmacii si de alte blocaje in accesul lor la medicamente compensate si gratuite. Ei sunt dispusi sa accepte o solutie care, chiar daca ii pune sa dea un leu, doi, trei in plus pe fiecare cutie de medicamente compensate, ar reusi sa elimine aceste cozi", a spus medicul Adrian Caretu.
Solutii pentru sistemul de asigurari de sanatate
Domnul Caretu a mai spus ca sistemul propus poate acoperi in jur de 20% din necesarul bugetului Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, atat cat ar mai avea nevoie de fapt.

Presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Cristian Vladescu, nu a fost de acord.
"Asta ar insemna ca pentru a acoperi 100%, ar insemna ca cresterea bugetului cu 20% la medicamente gratuite si compensate ar acoperi toata suma asta. Am crescut cu 20% la inceputul anului acest buget, dar nu a dus la rezultate asteptate".

Cristian Vladescu a mai spus ca rezolvarea dificultatilor ridicate de compensarea medicamentelor presupune si alte masuri: stabilirea unor bugete maxime pentru asemenea retete pe fiecare medic de familie, realizarea unor intelegeri cu producatorii si importatorii de medicamente care sa reduca pretul medicamentelor daca au asigurat un anumit volum de vanzari dar si definirea mai buna a listei de medicamente compensate.
Potrivit datelor studiului, doua treimi dintre romani, au cumparat medicamente in anul 2005. Cel mai mult cumpara persoanele de peste 45 de ani. Dintre cei care aveau dreptul la medicamente gratuite si compensate, peste 60% au declarat ca au avut probleme cu obtinerea acestor medicamente.
De asemenea, cei care au declarat ca au avut probleme sunt persoane cu venituri sub trei milioane de lei vechi.

Mai scump e mai de calitate

Pe de alta parte, potrivit studiului, cei care au fost pusi sa aleaga intre a cumpara un medicament ieftin sau unul scump, majoritatea au raspuns ca ar alege unul scump, desi substanta de baza a medicamentului este aceeasi.
Tendinta arata ca si pe viitor vor avea acelasi comportament.

"Din studiul pe care l-am facut reiese ca doua treimi din pacienti prefera produsele mai scumpe pentru ca ei considera ca medicamentele mai scumpe sunt mai eficiente sau datorita faptului ca medicul le-a recomandat acele medicamente sau s-au obisnuit cu ele", a spus doctorul Adrian Caretu.

Rezultatele studiului realizat de Synovate Romania la care au participat 1.500 de cetateni din toate zonele tarii, se bazeaza pe o cercetare efectuata in luna noiembrie a anului trecut.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.