Produsele ecologice pot constitui o oportunitate pentru agricultorii romani in perspectiva aderarii la UE.

Romania poate profita de faptul ca dispune de conditii optime pentru dezvoltarea agriculturii ecologice pentru a se impune pe piata europeana. Specialistii spun ca, in contextul globalizarii si in perspectiva integrarii europene, tara noastra ar trebui, ca strategie de dezvoltare economica, sa incerce sa valorifice resursele naturale ca avantaj competitiv in agricultura. "In Romania avem avantajul ca exista posibilitatea de a delimita perimetre ecologice, nepoluate, unde sa se aplice practicile agriculturii ecologice. In plus, agricultura romaneasca traditionala se bazeaza pe tehnologii curate, beneficiind in acest fel de soluri fertile si productive pe suprafete mari de teren agricol", a precizat Teodora Aldescu, director in Ministerul Agriculturii.

Europa, puternic chimizata

Marele avantaj al tarii noastre este ca tehnologizarea si chimizarea nu au atins nivelul din tarile Uniunii Europene. Succesul produselor noastre ecologice este asigurat daca avem in vedere agricultura intensiva practicata in Europa in ultimii 25 de ani. Timp de 20 ani au fost subventionate productiile mari, banii fiind acordati de UE pe kilogramul sau pe litrul de produs. Abia in ultimii ani s-a schimbat sistemul de subventii si se dau bani pentru hectarul cultivat. In acest context, dupa 15 ani de tranzitie, agricultura romaneasca dispune de productivitate mica si are putine sanse sa se impuna pe piata. O solutie ar fi certificarea ca ecologice a unor suprafete cit mai intinse de teren.

Un sfert din terenuri pot fi ecologice

Saracia taranului roman, care nu a avut bani sa cumpere ingrasaminte pentru terenurile cultivate, poate fi acum un beneficiu pentru agricultura ecologica. "Neajunsul creat de lipsa tratarii chimice a pamintului in ultimii ani poate fi transformat intr-un avantaj comparativ prin obtinerea de produse ecologice care pot fi valorificate la preturi in medie cu 25-30% mai mari decit produsele conventionale", a spus Aldescu. Aceste paminturi sint acum usor de convertit in terenuri ecologice. "In jur de 15-25% din terenurile Romaniei ar putea fi folosite pentru obtinerea unor produse bio. Mai ales cele patru milioane de hectare de pasune, care in ultimii zece ani nu au vazut chimicalele, pot fi foarte repede certificate si apoi folosite pentru a asigura hrana animalelor", ne-a declarat Valeriu Steriu, fost secretar de stat in Ministerul Agriculturii.

Occidentalii vor ecologicele noastre

In tarile unde veniturile populatiei sint foarte ridicate exista o cerere tot mai mare pentru produsele ecologice. Astfel, peste 10% din produsele de pe piata din Marea Britanie sint ecologice, iar in Germania se va ajunge la acelasi procent in doi-trei ani. Si olandezii, italienii si nordicii sint din ce in ce mai interesati de alimentele sanatoase. "La nivel european, piata de produse bio se afla intr-o evidenta crestere, mai ales ca multe guverne incurajeaza consumul unor astfel de alimente. Romania are mari sanse sa se impuna pe acest segment de piata daca va reusi sa-si creasca productia. Aceasta mai ales in contextul in care nici o tara europeana nu detine suprematia din punctul de vedere al productiei bio. Alimentele noastre ecologice au patruns deja in Germania sau Anglia, urmeaza doar sa-si consolideze pozitia", a mai spus Steriu.

Conditii favorabile

soluri fertile si productive;

chimizarea si tehnologizarea nu au atins inca nivelurile din tarile puternic industrializate;

agricultura romaneasca traditionala se bazeaza pe utilizarea de tehnologii curate;

exista posibilitatea sa se delimiteze perimetre ecologice, nepoluante, unde sa se aplice practicile agriculturii ecologice;

agricultura ecologica poate deveni o sursa de ocupare a populatiei din mediul rural;

cererea pentru produse ecologice este in crestere.

Avantaje

contributie la dezvoltarea durabila a agriculturii: biodiversitate; protectia mediului; imbunatatirea fertilitatii solului;

metode de crestere a animalelor care sa asigure conditii de trai si dezvoltarea cit mai naturale;

promovarea unei economii rurale viabile;

avantaj competitiv si comparativ: pretul produselor ecologice (mai mari cu 20-60%); cererea pe piata mondiala in crestere;

calitatea produselor raspunde exigentelor consumatorilor;

recompense prin plati suplimentare fermierilor si mentinerea peisajului natural.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.