Desi in primele trei luni ale anului, numarul de turisti a fost de peste un milion, se constata ca interesul pentru peisajele si ofertele autohtone este in scadere cu 2,9% in comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut, conform unui studiu realizat de INS.

"Nu trebuie sa o vedem neaparat ca pe o scadere a numarului de turisti pentru ca cifra este foarte mica, putem interpreta aceste date ca reprezentand o situatie constanta", a declarat pentru Wall-Street Gheorghe Fodoreanu, presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism din Romania (ANAT). Anul trecut au fost inregistrati 5,85 milioane de turisti, dintre care 4,37 milioane romani si 1,49 milioane turisti straini, numarul lor crescand cu 3% fata de anul 2004.

In topul sosirilor inregistrate, Ungaria este lider, cu 26% turisti veniti in tara, urmata de Republica Moldova cu 25% si Bulgaria cu 8%. Situatia este similara cu cea din 2005, cand turistii care au preferat Romania in defavoarea altor destinatii au fost tot cele trei, urmate totusi de Germania, de unde au venit peste 350.000 de turisti. Cat despre cresteri inregistrate, turistilor din Portugalia, Spania, Austria si Marea Britanie le-a crescut interesul pentru Romania cu procente intre 40% si 50%, la polul opus aflandu-se Polonia, Slovacia si Cehia.

Occidentalii prefera destinatii mai exotice

Un lucru sesizat de Gheorghe Fodoreanu este acela ca din Uniunea Europeana sunt mai putin turisti care vin sa-si petreaca vacantele in Romania, numarul lor scazand cu 12% fata de primul trimestru al anului 2005. Nici perioada de inceput a anului nu este profitabila insa Fodoreanu este de parere ca "ar fi bine sa ne axam mai mult pe incoming-ul din tarile occidentale", el sesizand ca " in topul sosirilor realizat, a fost inregistrat un trafic de vecinatate, peste 95% dintre vizitatorii straini provenind din tari europene".

Cele mai "accesate" oferte in Romania sunt cele care contin pachete "business-travel, ele inregistrand o crestere de 30%-40% fata de anii anteriori dar si cele cu circuite balneo, care devin un port-drapel al turismului autohton", a precizat presedintele ANAT pentru Wall-Street. Cu toate acestea, "in globalitate, numarul de turisti a scazut, cel putin a celor care vin pe litoral, iar dintre oferte, cele cu produsele de sejur nu mai sunt la fel de cautate", conchide el.

Turistii romani prefera diaspora, peste 1,68 milioane de turisti plecand in strainatate in primele trei luni ale anului, semnalandu-se o crestere cu peste 12% fata de perioada similara din anul trecut. In anul 2005, peste 7,13 milioane de romani au plecat in strainatate, cu 2,4% mai mult decat in 2004.

Gripa aviara nu afecteaza turismul extern

Intrebat daca problema gripei aviare oate genera o reducere a numarului de vizitatori, presedintele ANAT a precizat ca "gripa aviara este o problema a presei, pentru ca nici un turist sau tur operator nu discuta despre asta. Anulari de contracte se intampla, au fost inregistrate recent cateva situatii din partea nordicilor si nemtilor, dar au ramas semnate contracte importante de anul trecut. Problema este insa, daca ele si-au indeplinit intr-adevar targetul", a conchis Fodoreanu.

Un exemplu in acest sens este si cazul celor de la TUI Scandinavia, care este unul dintre cei mai mari operatori turistici din lume si care au anulat integral, cu trei luni inaintea inceperii sezonului estival, cursele Charter catre Romania ale diviziei TUI Scandinavia. Motivul nu a fost cel al gripei aviare ci al calitatii serviciilor, dupa cum declarase la inceputul lunii iunie pentru Rompres, Ovidiu Iuliu Marian, presedintele Autoritatii Nationale pentru Turism.

"Decizia TUI Scandinavia a fost luata din toamna anului trecut, inainte de aparitia gripei aviare si a fost determinata de calitatea serviciilor. 8.000 de turisti TUI Scandinavia au renuntat la petrecerea vacantei in Romania, adica 100 la suta din contractari, in timp ce la Turcia au renuntat 50% din turistii scandinavi, adica 50.000 de persoane", a spus el.

TUI urmau sa aduca aproximativ 8.000 de turisti din Germania si din tarile nordice, 90 la suta dintre locurile anulate erau destinate Litoralului, iar restul de 10 la suta, unor circuite turistice care includeau si Delta Dunarii.


Despre autor:

Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.