Poate ar trebui sa aduc aminte si de a 10-a porunca – „Sa nu poftesti nimic din ce este al aproapelui tau” – adica sa nu ne mai zgaim insistent la licentele software ale cunostintelor noastre sau ale firmei la care lucram, caci acesta este subiectul pe care vi-l propun

Totusi, ati putea spune ca programele pentru calculator sunt cam scumpe pentru salariile noastre. Eei... asta nu este tocmai asa, pentru ca suntem dispusi sa dam multi bani pentru telefoane mobile, electro-casnice si alte mofturi, dar - inca - nu si pentru ceea ce instalam pe calculatoarele noastre.

Suntem, mai degraba, perseverenti in a trece peste frica de Dumnezeu, peste constiinta care ar trebui sa ne spuna sa nu folosim ceva ce nu ne apartine de drept si chiar mai mult... cu o nonsalanta fara cusur, trecem si peste legea care ne interzice copierea neautorizata a creatiilor electronice. Sa speram ca scapam de pedeapsa eterna. Dar eu stiu ca ar trebui sa ne si indreptam sau macar sa facem ceva pentru a onora munca altora.

Daca pentru calculatoarele de acasa lucrurile inca par sa fie sub controlul utilizatorilor, in cadrul entitatilor comerciale lucrurile nu stau la fel de "roz". In urma unor banale sesizari la Politie - care pot veni din partea oricui, de la clienti nemultumiti pana la concurenta -, oricare agent economic poate primi o vizita din partea organelor de control autorizate, deci este bine sa fim cu ochii atenti pe ceea ce se mai intampla in lumea informatica. Poate ati mai auzit termenul open-source - adica sursa-deschisa.

Acesta este emblematic pentru produsele software care pun la dispozitia utilizatorilor si codul sursa al programelor pe care le distribuie. Marele avantaj in acest caz este faptul ca, avand la dispozitie toate datele care au fost folosite pentru crearea programului pe care il doriti, puteti aduce modificari acestuia, beneficiind ulterior de noile functii introduse prin personalizarea lui. Ati trimis vreodata un e-mail la Microsoft, solicitand o facilitate in sistemul lor de operare? Poate chiar ati facut-o. Dar pana in ziua de astazi ati si vazut facilitatea aceea? Eu cred ca nu.

Poate doar intr-o versiune viitoare de Windows. In cazul proiectelor care nu au sursele disponibile pentru marele public, exista riscul ca acestea sa devina ermetice, producatorii acestora fiind singurii care decid asupra formei finale a muncii pe care o vor vinde ulterior. Lucrurile stau taman invers in lumea open-source, unde vorbim, de cele mai multe ori, despre ceva care este oferit spre folosire fara nici un cost si mai mult decat atat, avem acces si la surse. Cantarind putin optiunile, s-ar putea sa va surada o solutie gratuita.

Nu uitati! Legea in vigoare prevede ca primii care dau socoteala in fata autoritatilor sunt chiar utilizatorii calculatoarelor pe care se gasesc nereguli din punct de vedere al licentelor software. Oarecum ridicol, daca ne gandim ca firmele ar trebui sa-si asigure legal toate programele necesare activitatii fara sa ne puna in pericol pe noi, in calitate de simpli angajati. Nu ca ar scapa firma de o amenda grasa, dar intre a avea cazier si a nu avea... e o diferenta care s-ar putea sa va motiveze sa aveti o discutie cu persoanele care se ocupa de informatica in cadrul firmei in care lucrati.

Haideti sa dam ca exemplu un calculator de se-cretariat. Ce trebuie sa existe pe acesta? In primul rand avem nevoie de un sistem de operare. Acesta este baza software care ne permite sa folosim programele de care avem nevoie, deci nu poate fi trecuta cu vederea. Windows e "pe bani", deci apelam la ceva gratuit. In cazul de fata - Linux. Au cam trecut vremurile in care acesta era greu de folosit si arata ciudat, deci va propun 2 distributii Linux care va pot ajuta: OpenSUSE [http://www.opensuse.com/] si Ubuntu [http://www.ubuntu.com/].

Desigur, sistemul de operare nu este suficient, ati putea spune. Aveti nevoie de programe care sa va permita sa deschideti si sa creati documente de tip text sau calcul tabelar, prezentari, trebuie sa trimiteti e-mail-uri, sa navigati pe internet, poate sa va stabiliti o agenda zilnica sau planificata pe termen lung si chiar sa redati continut multimedia, adica muzica si clipuri video, sau sa editati/creati imagini. Ei bine, aflati ca prin instalarea unuia dintre sistemele de operare mai sus mentionate, aveti deja toate aceste facilitati la dispozitie si aveti acces la o vasta bi-blioteca de programe pentru a adauga un plus de utilitate calculatorului dumneavoastra. Mai mult decat atat, aceste sisteme de operare pot fi instalate si in limba romana si dispun atat de actualizari proprii de securitate, cat si pentru programele instalate. Dar stiti care este marele avantaj? Scapati de toti virusii care ameninta vestitul Windows. Daca asta nu este bene-fic pentru o firma... nu stiu ce ar mai putea fi.

Tot ce trebuie sa faceti este sa cereti ajutorul informaticienilor sau sa urmati instructiunile de pe paginile de internet de mai sus, unde aflati cum puteti intra in posesia unei distributii Linux. Sau sa ne scrieti la stiinta@forumit.ro.

Succes in cercetarea pietei open-source si un mediu de lucru cu mai putin stres generat de calculator!


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.