Stomatologii consacrati, cu putere de decizie, refuza alocarea de locuri la rezidentiat pentru o disciplina banoasa si rivnita de tinerii absolventi. Altminteri, veteranii si-ar vedea amenintata piata. Tinerii stomatologi nu-si pot alege la rezidentiat o disciplina de chirurgie stomatologica foarte bine platita, deoarece chirurgii consacrati isi apara monopolul

Numarul locurilor scoase la rezidentiat pentru absolventii facultatilor de stomatologie din Romania, intr-un an, se poate numara pe degete. Cel mai simplu este insa de tinut socoteala posturilor de chirurgie dento-alveolara, pentru care nu ai nevoie nici macar de un deget. Anul trecut, pentru aceasta disciplina, nu a fost disponibil nici un post. Dar asta doar pentru absolventii romani, caci studentii straini care au absolvit facultatea in Romania au putut intra fara nici un fel de examen la orice specialitate au dorit. "Strainii pot sa faca rezidentiatul in Romania, dar romanii nu pot sa il faca. Asta-i legea", explica Augustin Mihai, decanul Facultatii de Stomatologie din cadrul UMF "Carol Davila" din Bucuresti si unul dintre cei care decid cite locuri se scot anual la rezidentiat.

Miza sta in sectorul privat

In momentul in care, cu citiva ani in urma, din ramura chirurgiei oro-maxilo-faciale (OMF) s-a desprins ca specializare de sine statatoa-re chirurgia dento-alveolara, cei mai fericiti au fost tinerii absolventi. Motivul: aceasta disciplina reprezinta o miza importanta, intrucit permite efectuarea de extractii de dinti inclusi si rezectii apicale, proceduri chirurgicale mai complicate, dar care se pot practica in cabinetele private si pentru care se percep tarife substantiale.

Astfel, o rezectie apicala costa, in medie, intre trei si patru milioane de lei, in timp ce tratarea unei carii costa maximum un milion. Dupa ce citiva zeci de rezidenti au prins locuri la "dento-alveolara", chirurgii OMF - care prin natura specializarii lor, mult mai extinse, puteau face si ei acele operatii - au vazut cum le creste concurenta si li se restringe piata acestui tip de operatii. In consecinta, nu au mai fost scoase posturi la concurs.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.