Egiptul ramane un punct de atractie pentru turisti in ciuda faptului ca in ultimul an au fost inregistrate mai multe atentate care au vizat cetatenii straini. Piramidele din Valea Giza, Sfinxul sau Valea Regilor sunt puncte de mare atractie care ii fac pe calatori sa mai uite din riscurile pe care le presupun aceste vizite. Asta cu atat mai mult cu cat protectia turistilor a fost intarita.

Anul acesta se asteapta ca aproximativ 5.000 de turisti romani sa-si petreaca vacanta in Egipt, adica tot ca si anul trecut, potrivit aprecierii tour operatorilor. Cifra ne plaseaza in coada clasamentului dupa rusi, nemti, britanici, unguri, polonezi sau cehi. De altfel, autoritatile din Egipt spera ca anul acesta numarul total al turistilor sa ajunga la 10 milioane, in crestere cu aproape un milion si jumatate fata de anul trecut. "Romanii prefera sa mearga in statiunile din nordul Africii in lunile iulie august, ceea ce din punctul de vedere al egiptenilor este extrasezon", spune Bikfalvi Martin, directorul general al agentiei Calibra, unul dintre tour operatorii care ofera pachete de vacanta pentru Egipt.

Turismul din tara de pe Nil a luat o amploare foarte mare in ultimele decenii, iar procesul pastreaza un ritm sustinut. Practic, egiptenii fura noi teritorii din desert pentru a ridica statiuni de lux destinate musafirilor de peste mari si tari. Hurghada, de exemplu, era acum 25 de ani un mic sat de pescari la Marea Rosie, in plin desert. Singura facilitate construita de mana omului in zona era un aeroport militar.

Odata cu trecerea aeroportului in mainile autoritatile civile, din desert au rasarit statiunile Hurghada si, la cativa kilometri, El Gouna - construita pe o laguna creata artificial prin aducerea apei din Marea Rosie in desert. Aproape ca nu-ti vine sa crezi ca vegetatia luxurianta - de pe malul apei incredibil de limpezi -, care este plantata si udata incontinuu de personalul statiunii, creste acum pe locul in care pana acum 20-30 de ani chiar si unele specii de cactusi se uscau.

Negocieri cu localnicii

Revenind la Hurghada, in statiune se ajunge destul de usor, dupa un zbor de trei ore, cu plecare de la Otopeni. Odata ce ai sosit la Hurghada simti ca ai ajuns intr-o tara araba. Peste tot ti se cere spaga, toti localnicii trag de tine ca sa iti vanda cele mai variate fleacuri pentru care iti cer preturi de cel putin doua ori mai mari decat fac. Toate acestea se opresc in momentul in care intri in hotel. In primul rand, socheaza faptul ca in orice hotel ai intra trebuie sa treci printr-o poarta de detectare a metalelor similara celor din aeroporturi. Dupa ce ai depasit si acest obstacol intri intr-o alta lume, diametral opusa de cea de afara.

Hotelurile sunt noi, luxoase, personalul este foarte amabil. E clar ca stiu sa vanda turism. Pentru buna dispozitie a oaspetilor sunt pregatite tot felul de surprize: sedinte de scufundari in Marea Rosie, plimbari cu un vaporas cu fund de sticla ca sa poti vedea minunata lume subacvatica din apropierea tarmului, parapante, masaj sau chiar o vizita in desert, la o asezare de beduini. Hurghada este plasata pe malul Marii Rosii, la aproape 500 de kilometri de Cairo si aproape 300 de Luxor, unde se viziteaza Valea Regilor.

Convoaie militarizate

Daca vizita la Cairo are loc dupa un drum de noapte cu autocarul, atunci deplasarea se poate face numai in convoi, sub protectia armatei. Este destul de neobisnuit sa calatoresti asa cateva ore, inconjurat de soldati, cu opriri la punctele de control unde sunt verificate actele soferului. Cu turistii nu au treaba, iar reprezentantii armatei sustin, de cate ori au ocazia, ca toate aceste masuri sunt luate pentru protectia strainilor.

Despre piramidele de pe Valea Giza si despre Sfinx sunt putine de povestit, trebuie vazute. Dar trebuie sa va inarmati cu o mare doza de calm pentru ca si acolo veti fi asaltati de comerciantii ambulanti care se lipesc ca marca de scrisoare si nu se lasa pana nu vand ceva. Este foarte adevarat ca, daca devin agasanti, sunt indepartati de agentii politiei turismului, care sunt omniprezenti.

Un element care frapeaza cand ajungi la piramide este faptul ca ansamblurile de locuinte din Cairo se apropie tot mai mult de batranele morminte. Construite in locuri in care putini egipteni aveau acces, ele au ajuns acum in suburbiile capitalei de pe Nil.

In deplin contrast cu luxul din statiunile turistice, Cairo arata complet neingrijita. Primul lucru pe care il remarci este ca aproape toate casele sunt lasate neterminate. Nu sunt tencuite, iar pe acoperis se vad stalpi, ca si cum proprietarul s-ar pregati sa mai ridice un etaj. De fapt, toti stiu ca, daca lasa casele neterminate, nu trebuie sa plateasca impozit pe cladiri.

In functie de hotelul ales si de numarul de mese pe zi, care merge de la demipensiune la varianta all inclusive (sunt gratuite si bauturile de la bar, pe langa trei mese pe zi, in regim de bufet suedez), tarifele pentru 7 zile si 6 nopti variaza intre 350 si 800 de euro.

Daca optati pentru croaziera pe Nil si minisejur in Hurghada, pretul urca la 780 de euro de persoana. Pentru acesti bani veti beneficia de transport cu avionul la Cairo si retur, 12 nopti de cazare din care: 3 nopti cu 2 demipensiuni in Cairo si pranz in timpul turului inclus in Cairo si cina inainte de plecare, hotel 5 stele, 3 nopti cu pensiune completa pe vas de croaziera 5 stele categoria lux, 5 nopti cu demipensiune in Hurghada, hotel 5 stele; transport cu trenul (vagon cu fotolii rabatabile) intre Cairo si Aswan in timpul noptii; transport local cu autocar cu aer conditionat Luxor - Hurghada si Hurghada - Cairo; transferuri aeroport - hotel - aeroport; intrarile la obiectivele turistice mentionate in program.

Sfaturi utile

Orice ghid care stie sa-si faca meseria avertizeaza turistii sa aiba grija la o serie de aspecte. De mentionat ca nu trebuie consumata apa de la robinete pentru ca, poate provoca o serie de boli. Daca negociaza cu localnicii trebuie sa fie constienti ca, daca obtin jumatate din pretul cerut initial, se apropie de realitate.

Protectia solara este obligatorie. Desi temperaturile nu par foarte mari, 35-40 de grade, arsurile sunt mult mai puternice decat pe litoralul romanesc, de exemplu. Ghizii mai atrag atentia si asupra asa-numitei "boli a turistului": stare de lesin, greturi, varsaturi, dureri de cap. Pentru vindecare trebuie folosite doar medicamente egiptene, cele romanesti nu isi fac efectul. La iesirea din Egipt nu incercati sa luati drept suvenir corali sau scoici pentru ca vor fi confiscate la vama si veti fi amendati.


Despre autor:

Saptamana Finaciara

Sursa: Saptamana Finaciara


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.