Concurenta zero la Medicina. Pana in 1989, era idealul unui respins cu 8,90. Profesia in alb s-a degradat continuu in Romania. Nici in Europa medicii nu se simt prea bine.

Schimbare - Vremurile in care era la moda sa te faci doctor, si pentru aceasta te luptai cu 20 de candidati la admiterea in facultate, au apus. Anul trecut, la Facultatea de Medicina din Iasi, de exemplu, nu a fost respins nici un candidat la admitere. Cati inscrisi, atatia admisi. "Nicaieri in lumea civilizata nu exista medicina pe bani, asa cum este la noi. Peste noapte apar alte facultati de stat sau particulare care arunca pe piata sute de absolventi", este opinia medicului Corneliu Zeana, conferentiar universitar doctor la Universitatea de Medicina si Farmacie "Carol Davila" din Bucuresti si presedinte al Miscarii Europene a Cadrelor Didactice din Romania.

Una dintre explicatiile pentru care Facultatea de Medicina nu mai prezinta interes pentru studenti este aceea ca piata este deja saturata cu doctori. "Este foarte greu pentru un student medicinist lipsit de relatii si bani sa se realizeze ca medic specia-list. Aceasta deoarece toate concursurile care se tin in Romania sunt trucate. Singura sansa ar fi privatizarea spitalelor si angajarea medicilor pe competente", a explicat medicul Corneliu Zeana. El mai spune ca nici in Europa nu mai este loc pentru aceasta meserie. "Piata este saturata cu medici asiatici. Nici salariile nu mai sunt ca in anii '60. Ele sunt la nivelul functionarilor superiori, adica nu faci avere". Cei care au de mici aceasta vocatie de a fi medic - adauga el - vor urma studiile indiferent de situatie. "Sfaturile mele pentru studentul cu vocatie sunt de a munci onest, de a-si gasi un mentor demn de urmat. Sa lase la o parte faptul ca totul se obtine prin relatii si pile si sa spere ca la un moment dat valoarea va conta", a conchis Corneliu Zeana

Leafa de 1.700 lei dupa 40 de ani de cariera

Comparatie Corneliu Zeana: "Am ajuns numai pana la gradul de conferentiar universitar doctor deoarece nu am acceptat sa dau mita. Am 40 de ani de experienta ca medic, 9 carti publicate in tara si strainatate, doua brevete de inventie inregistrate la OSIM inainte de 1990 si aplicate in medicina si farmacie si 17 milioane de lei salariu. Fiica mea a ajuns conferentiar universitar doctor in SUA la Columbia University, dupa numai 9 ani, si castiga mult mai bine decat mine".


Despre autor:

Compact

Sursa: Compact


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.