Pentru ca nu au suficienti bani sa-si cumpere o casa, majoritatea tinerilor angajati au ajuns sa-si dea leafa pe o luna pentru a sta cu chirie intr-o garsoniera.

Prognoza - Pentru urmatorii trei ani, analistii imobiliari prevad o crestere a nivelului chiriilor la apartamentele din blocurile vechi cu circa 10% pe an. "Pretul chiriilor este corelat cu pretul de vanzare al apartamentelor. Or, acesta a crescut constant in ultimii ani, crestere determinata de inasprirea de catre Banca Nationala a conditiilor de acordare.

Astfel, elevii, studentii si majoritatea tinerilor care desfasoara o activitate cotidiana in Bucuresti au fost siliti sa-si inchirieze o locuinta. Acest fapt a creat o presiune asupra tarifului la inchiriere, in sensul majorarii lui. Fata de sfarsitul anului trecut, chiria a crescut deja cu acel 10% prognozat. Dupa parerea mea, acest trend ascendent se va mentine si in urmatorii ani, chiar daca vom adera la Uniunea Europeana", estimeaza analistul imobiliar Radu Ioan Zilisteanu.

Terenuri putine si cu probleme

Analistul considera ca intentia actuala a Bancii Nationale de a monitoriza atent piata imobiliara nu va avea ca efect diminuarea preturilor de vanzare-cumparare a locuintelor. "Poate sa monitorizeze cine vrea. Pretul se formeaza pe baza cererii si a ofertei. Si pretul nu va scadea decat daca se va construi suficient de mult, ceea ce dupa parerea mea nu cred ca se va intampla prea curand", a declarat Zilisteanu.

Analistul isi intemeiaza opinia pe faptul ca, spre deosebire de tari vecine, unde preturile la apartamente s-au diminuat cu 5% dupa aderarea la UE, la noi zonele de constructie sunt limitate de existenta unei
infrastructuri deficitare.

La aceasta se adauga si statutul juridic incert al multor terenuri (cartierul Henry Coanda si, pana de curand, Constantin Brancusi), situatie determinata in mare parte de ritmul incet al procesului de retrocedare. In acest sens, Ludovic Orban, viceprimarul Capitalei, recunostea recent ca aproximativ doua treimi dintre terenuri sunt revendicate de catre fostii proprietari, ceea ce constituie o piedica in dezvoltarea pietei imobiliare din Bucuresti.

Pretul nu sperie cererea

Nefiresc Radu Zilisteanu, expert imobiliar: "Cea mai ieftina garsoniera confort 3, nemobilata, situata la periferie se inchiriaza cu minimum 130 euro pe luna. Pentru cele situate mai spre centrul orasului, tariful urca la 400 euro si se inchiriaza imediat, in aceeasi zi in care apare anuntul".

Bucurestiul ar vrea 50.000 de case

Necesar Potrivit unui studiu realizat anul acesta de catre Asociatia Romana a Agentiilor Imobiliare, necesarul de locuinte la nivelul Bucurestiului este de 50.000 de unitati locative. Numarul apartamentelor construite anul trecut abia a trecut de 2.000, pentru acest an fiind programate a fi date in folosinta alte 7.000.

Garsoniera confort 1
Zona Pret euro

Big Berceni 170
Armeneasca 200
Drumul Taberei 200
Militari 200
Pantelimon 230
Baba Novac 240
Tineretului 270
Vitan Mall 300
Nerva Traian 340
Sala Palatului 350


Despre autor:

Compact

Sursa: Compact


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.