Potrivit lui Bogdan Panait, seful ANPC, exista multe cazuri de copii practic abandonati

Guvernul a adoptat un act normativ prin care cetatenii romani plecati la munca in strainatate sunt obligati sa ofere autoritatilor informatii legate de persoanele care vor avea grija de copii in timpul absentei din tara.

Masura a fost luata in conditiile in care nu mai putin de 22 de mii de copii au ambii parinti plecati la lucru peste granite, conform statisticilor Autoritatii Nationale pentru Protectia Copilului.

"Copii practic abandonati"

Pentru multi romani deschiderea frontierelor a insemnat o sansa de a castiga mai multi bani. Fenomenul are insa si o fata mai intunecata. In urma romanilor plecati sa munceasca in strainatate au ramas mii de copii, nu toti lasati in cele mai bune conditii.

Autoritatea pentru Protectia Copilului a constatat astfel ca multi copii au fost practic abandonati de parintii naturali. Seful acestei institutii, Bogdan Panait spune ca s-a luptat inca de anul trecut pentru adoptarea unei legi care sa rezolve situatia acestor copii.

"Au fost si sunt inca foarte multe cazuri. Va pot da un exemplu: numai in urma familiilor sot-sotie care pleaca in strainatate in sistem figureaza 2000 de copii. Ei au fost copii practic lasati in grija sistemului fara nici un fel de ocrotire din partea parintilor in momentul in care au plecat", a spus Bogdan Panait, seful ANPC.

Risc de exploatare prin munca sau trafic

Pe langa abandon, minorii ai caror parinti pleaca la munca peste granite ar mai fi expusi, conform sefului ANPC, si exploatarii prin munca sau risca sa fie vanduti unor retele de traficanti.

Din aceste cauze, de acum inainte cetatenii care vor sa plece la munca in strainatate trebuie sa adauge in dosar si un act de la primarie privind persoanele cu care si-au lasat copiii. Actul trebuie depus in copie la Agentia pentru Munca in Strainatate (APMS), la ambasada de unde se ridica viza si la Directia pentru Protectia Copilului.

Acesteia ii revine sarcina de a verifica daca minorii sunt ingrijiti bine. Daca acestia nu raman la rude, ci la vecini, la dosar mai trebuie depus si un act notarial incheiat de parinti si cei care iau copiii in ingrijire. Autoritatea pentru Protectia Copilului spera sa previna astfel orice fel de abuz si e gata sa ia si alte masuri, daca aceasta nu se va dovedi suficienta.

Prevenirea abuzurilor

Psihologul Florin Tudose crede ca decizia este buna, daca va fi aplicata serios de directiile de protectia copilului. Domnul Tudose crede insa ca si parintii trebuie sa cantareasca foarte bine riscurile inainte de a-si lasa copiii pentru a munci peste granite.

"Pot aparea cele mai diverse tulburari de comportament, dar in special cele legate de sfera afectiva. Pot sa apara stari de anxietate, depresii, modificarea comportamentului scolar. Nu ma mira ca apar reactii din acestea extreme de violente, ca de exemplu tentativele de sinucidere, dar si consumul de droguri si alunecarea catre comportamente complet diferite fata de ceea ce ar trebui sa fie la varsta respectiva", spune psihologul Florin Tudose.

Psihologul Florin Tudose mai spune ca riscurile cresc in functie de varsta copiilor, cei sub doi ani fiind mai fragili, dar si in functie de lungimea perioadei in care sunt despartiti de parinti sau de comportamentul celor in grija carora raman.

De aceea, plecarea paritilor naturali trebuie bine pregatita inainte si sa fie de scurta durata. Solutia ideala ar fi ca parintii sa isi poata lua copiii cu ei, este de parer Florin Tudose.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.