Vietuitoarele si plantele protejate din rezervatiile si parcurile naturale sunt amenintate de exploatatiile de piatra, marmura sau minereuri din creierii muntilor. Un alt pericol il reprezinta cei care tin mortis sa-si cocoate vilele in inima padurilor protejate.

"Sunt presiuni foarte mari pentru a se face diverse constructii in arii naturale protejate, in zone cat mai retrase si la altitudini foarte mari. Sunt cazuri in care aceste constructii sunt autorizate, fara sa se ia in calcul impactul asupra mediului", spune Simona Mihailescu, secretar stiintific al Comisiei Monumente ale Naturii din cadrul Academiei Romane. In plus, pe de o parte, Agentia Nationala pentru Resurse Minerale da licente de exploatare in zone protejate, pentru ca, pe de alta parte, autoritatile de mediu sa opreasca ulterior activitatile miniere capabile sa distruga habitate intregi ale animalelor sau pasarilor ocrotite prin lege, adauga Simona Mihailescu.

Aceste lucruri se intampla in contextul in care Romania, care are bogatii naturale invidiate de orice stat membru UE, va trebui sa puna pe masa Comisiei Europene la 1 ianuarie 2007 propunerile sale de extindere a zonelor naturale protejate, pana la dublarea acestora. Acestea vor intra in reteaua europeana de arii protejate, Natura 2000. Simona Mihailescu a mai afirmat ca un singur biolog in fiecare parc natural trebuie sa se ocupe de completarea fiselor-standard date de europeni cu privire la ariile ce trebuie incluse in reteaua Natura 2000. El trebuie sa mearga pe teren, sa identifice speciile de plante, animale sau pasari ocrotite in UE si sa dea date despre fiecare. Din aceasta cauza, treaba merge foarte greu si pare destul de nerealist ca in urmatoarele sapte luni Romania sa aiba inventarul tuturor bogatiilor naturale de care dispune.

Pe teritoriul Romaniei au "supravietuit" 300.000 de hectare de paduri virgine si 30% din populatia de carnivore mari (rasi, lupi, ursi) din toata Europa. Practic, 15% din suprafata tarii constituie bogatii naturale care trebuie sa fie protejate. Fiecare rezervatie sau parc natural trebuie ingrijit potrivit unui plan de management.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.