Muzeul National de Arta al Romaniei (MNAR) a inaugurat, ieri, in prezenta E.S. Jaap Werner, ambasadorul Regatului Tarilor de Jos la Bucuresti, si a Roxanei Theodorescu, directorul general al MNAR, expozitia aniversara "Intalnire cu Rembrandt - 400 de ani de la nastere". Evenimentul, organizat de muzeu cu sprijinul Ambasadei Regatului Tarilor de Jos la Bucuresti, este prilejuit de Anul international Rembrandt si isi propune sa ilustreze creatia celui mai mare pictor olandez al Secolului de Aur, precum si influenta ei asupra contemporanilor. Cele 120 de lucrari selectionate in acest scop provin din colectiile MNAR si ale Bibliotecii Academiei Romane si reprezinta opt picturi,100 de gravuri - majoritatea apartinand cabinetului de Stampe al Bibliotecii -, completate de desene.

Picturile propun o calatorie in fenomenul academiei Rembrandt (atelierul-academie al pictorului fiind unic in istoria artei europene, putand fi comparat poate doar cu cel al marelui sau rival flamand Peter Paul Rubens, potrivit cercetatorilor operei sale). Prezenta panzelor semnate de cativa dintre elevii lui Rembrandt (1606-1669), si anume Govert Flinck, Samuel van Hoogstraten, Bernardo Kiel, exemplifica acest aspect. Este expusa, totodata, si cunoscuta compozitie a maestrului olandez, "Haman in fata Esterei", capodopera ce apartine Muzeului National.

Expozitia, care va fi deschisa pana la sfarsitul lunii iulie, este insotita de un amplu catalog, editat cu aceasta ocazie, si abordeaza, printre altele, probleme privind mostenirea artistica in creatia pictorului, atelierul - academie Rembrandt, dosarul unei expertize - tabloul "Estera in fata lui Haman" ( lucrare cunoscuta in literatura de specialitate de la noi sub titlul "Haman in fata Esterei" sau "Haman implorand iertare Esterei"). Textele sunt semnate de catre specialistii MNAR Dana Crisan, Mariana Dragu, Catalina Macovei de la Cabinetul de Stampe al Bibliotecii Academiei, si de catre cercetatori ai creatiei rembrandtiene din Olanda - Gary Schwartz, Anne van Grevenstein, Karin Groen, Ernst van de Wetering.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.