Efectul de sera ar putea fi mult mai puternic decat au prevazut oamenii de stiinta - in cel mai rau caz, emisiile de dioxid de carbon din atmosfera ar putea sa provoace cresterea temperaturii globale cu o medie de peste 11 grade Celsius, indica rezultatele unor simulari realizate simultan pe 95.000 de calculatoare prin intermediul Internetului, informeaza site-ul www.nature. com citat de Rompres. Dublarea cantitatii de gaze care produc efect de sera din atmosfera fata de perioada preindustriala, ar putea avea ca efect cresterea temperaturii medii globale cu 1,9 pana la 11,5 grade Celsius, ceea ce reprezinta o marja de risc intolerabila fata de predictiile privind incalzirea cu 2 pana la 5 grade Celsius formulate de oamenii de stiinta.

Starea de incertitudine este cu atat mai puternica cu cat aceasta simulare ia in considerare mai multe posibilitati decat precedentele studii, a explicat conducatorul acestui studiu, David Stainforth de la Universitatea Oxford.

Previziunile anterioare se bazau pe doar cateva zeci de simulari in timp ce predictiile finale ale acestui studiu se bazeaza pe 2017. Totusi, oamenii de stiinta nu au putut identifica cand anume se va produce aceasta incalzire a Terrei dar au subliniat ca este un proces care va dura probabil zeci sau chiar sute de ani. In prezent, nivelul dioxidului de carbon din atmosfera este de 379/1.000.000 de particule si conform previziunilor se va dubla fata de nivelul de 280/1.000.000 de particule inregistrat in era preindustriala, pana la sfarsitul acestui secol. Strategiile menite sa mentina emisiile de gaze cu efect de sera la un nivel considerat sigur sunt sortite esecului, a avertizat Myles Allen, fizician la Universitatea Oxford si unul dintre membrii echipei care a realizat acest studiu. Un astfel de punct pana la care sa putem admite ca emisiile de gaze cu efect de sera nu influenteaza modificarea climaterica a Pamantului nu poate fi determinat. "Zona de pericol nu este de domeniul viitorului", a declarat el, "ne aflam in aceasta zona chiar in acest moment".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.