La nivel mondial, accidentul vascular cerebral ucide, anual, cinci milioane de vieti, si provoaca dizabilitati severe altor cinci milioane de oameni.

Accidentul vascular cerebral ramane o boala subeva-luata la nivel global. In Europa, incidenta accidentului vascular cerebral variaza de la tara la tara, fiind estimata intre 100 si 200 accidente vasculare cerebrale noi la 100.000 de locuitori anual, reprezentand o imensa povara economia. In Romania, mortalitatea prin accidente vasculare cerebrale se poate exprima prin cifre care, departe de a fi seci, ar trebui sa starneasca nu doar o mare ingrijorare ci si luarea unor masuri imediate.

Statistici ingrijoratoare

In Romania se inregistreaza un deces prin infarct cerebral sau infarct de miocard la fiecare 10 minute. Din punct de vedere epidemiologic, accidentele vasculare cerebrale reprezinta la noi in tara prima cauza de deces in cadrul bolilor vasculare, adica al bolilor cerebro-vasculare si cardio-vasculare considerate la un loc.

De notat ca accidentele vasculare cerebrale reprezinta si in tarile dezvoltate o problema majora medicala si sociala, intrucat constituie a doua cauza de deces si prima cauza de invaliditate. La ora actuala in Romania exista un numar de aproximativ 800.000 de pacienti suferind de boli cerebro-vasculare. In afara mortalitatii foarte mari prin acidente vasculare cerebrale, o serioasa problema de sanatate pu-blica o reprezinta si frecventa foarte mare de aparitie a unor cazuri noi, estimate in jurul cifrei de 240 de cazuri pe an la 100.000 locuitori. Cu aceasta din urma cifra, Romania se plaseaza pe unul dintre cele mai nefavorabile locuri pe plan mondial, cu un estimat de peste 53.000 cazuri noi ce vor aparea numai in cursul anului 2002.

Cum se manifesta

Manifestarile clinice ale proceselor de aterotromboza la nivelul sistemului arterial cervico-cerebral sunt foarte variate si de foarte multe ori ignorate de pacient sau de medic.

Cele mai cunoscute manifestari clinice se incadreaza in notiunea de atac ischemic cerebral tranzitoriu (deficit neurologic reversibil in 24 ore) si atac ischemic cerebral constituit ce echivaleaza cu notiunea de infarct cerebral, care se manifesta deseori prin hemiplegie (paralizie totala a membrelor de pe partea stanga sau dreapta a corpului), tulburari de vorbire (imposibilitatea intelegerii limbajului sau a comunicarii prin intermediul cuvantului), tulburari de orientare spatiala, tulburari de camp vizual etc. In cadrul manifestarilor clinice legate de aterotromboza exista si o multitudine de manifestari psihice, incadrate deseori in notiunea de dementa vasculara cerebrala si care, in foarte multe situatii, trec neobservate din punct de vedere etiologic.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.