Multi dintre noi petrec ore in sir in fata calculatorului, fie ca ne-o cere serviciul, fie din pasiune.

Foarte putini stiu insa ca utilizarea in exces a computerului si pozitia incorecta de lucru pot provoca o serie de probleme de sanatate.

1. Tulburari oculare determinate de abuz in utilizarea calculatorului. Cea mai grava tulburare de vedere e glaucomul, care inseamna cresterea tensiunii intraoculare si poate duce la orbire daca nu e tratata la timp.

2. Scaderea tonusului muscular prin lipsa de utilizare, evidentiata mai ales la nivelul musculaturii membrelor, asociata cu modificari artrozice la nivelul articulatiilor.

3. Tulburari de postura evidente mai ales la nivelul spatelui; apar cel mai frecvent la varstele tinere si se soldeaza cu cifoze si lordoze definitive.

4. Au fost descrise mai multe tipuri de patologii sinoviale caracteristice care apar la marii uilizatori de calculatoare si care inglobeaza manifestarile clinice musculo-neuro-scheletale asociate acestui tip de activitate. Cele mai frecvente sunt:

- Tendinitele, care inseamna inflamatia tendoanelor, pot aparea atat pe tendoanele flexoare, cat si pe cele extensoare. Clinic apar dureri de intensitate variabila la nivelul mainii si al degetelor.

- Tenosinovitele reprezinta inflamatia tendoanelor si mai ales a capsulelor sinoviale si a lichidului sinovial pe care-l contin (tendoanele "aluneca" prin niste canale sinoviale care contin un lichid sinovial cu rol lubrifiant in principal). In acest caz miscarile se fac cu mare dificultate, durerile sunt acute la nivelul incheieturii mainii sau police.

- Chisturile sinoviale sunt mici acumulari de lichid sinovial, determinate de rupturi ale tecilor sinoviale. Sunt evidente la suprafata pielii si se asociaza cu slabiciune si disconfort local.

- Sindromul de canal (tunel) carpian e dat de inflamatia care se produce la nivelul incheieturii mainii, in interiorul canalului carpian. Acesta e delimitat de oasele carpului, tendoane si retinaculul flexorilor, care e o banda fibroasa foarte rezistenta si inextensibila, dispusa transversal la nivelul incheieturii mainii. Prin acest canal trece si nervul median, cea mai importanta structura nervoasa de la nivelul mainii, alaturi de nervul ulnar. Inflamatia care se produce in canalul carpian comprima fibrele nervoase ale medianului si apar tulburari de sensibilitate si motilitate localizate mai ales la degetul mare, aratator si mijlociu. Rezolvarea este chirurgicala.

- Sindrom de canal Guyon - apare datorita inflamatiei care ia nastere in acest canal, situat la acelasi nivel cu cel carpian, spre bordul extern al mainii. Prin acest canal trece nervul ulnar, iar compresia acestui nerv determina tulburari de motilitate mai ales pe degetele inelar si degetul mic.

5. Tulburari circulatorii cronice, cum ar fi cele datorate pozitiei sezande cu picioarele pe sol. In timp, apar edemele si senzatia de "picioare grele" care se pot croniciza.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.