Romanii se declara nemultumiti de nivelul de trai si apreciaza ca in ultimul an de zile veniturile familiilor lor nu au crescut aproape deloc, potrivit concluziilor unei cercetari date publicitatii miercuri de specialistii Institutului National de Statistica

Doua studii realizate de INS si remise Rompres, unul dintre ele referindu-se la conditiile de viata ale populatiei din Romania, sustin ca circa 62,2% dintre romani apreciaza ca situatia lor economica este neschimbata fata de anul trecut si numai 8,7 procente considera ca ea s-a imbunatatit. Principala sursa de venit in 2005 a fost reprezentata de salarii, peste 53% din cei chestionati declarand acest lucru. Din punct de vedere al asigurarilor, se constata ca numai 4,3% dintre respondenti si-au asigurat locuinta, ponderea fiind insa mult mai redusa in mediul rural.

Rezultatele activitatii agricole, dar si ale altor ramuri au fost in continuare puternic influentate negativ de calamitatile naturale si de gripa aviara. Ritmul de crestere a productiei industriale a continuat sa fie influentat de sectorul extractiv, care se afla in etapa transformarilor profunde, iar mare parte din industria prelucratoare este dependenta de productia in zona, aflata in scadere.

In fine, cresterea accizarii interne, insotita de capacitatea limitata a industriei autohtone de a o satisface, a condus, pe fondul unei aprecieri a monedei nationale si a cresterii veniturilor populatiei, la expansiunea importurilor.

In opinia Presedintelui INS, principalele trasaturi ale economiei romanesti in trimestrul I din acest an sunt similare cu cele ale anului trecut. Ele sunt legate de cresterea semnificativa a aportului sectorului serviciilor la dezvoltarea economica de ansamblu si continuarea procesului de crestere a investitiilor straine directe.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.