Cafeaua contine un principiu activ important, cafeina, ce stimuleaza sistemul nervos, motiv pentru care licoarea a fost numita „bautura intelectuala“.

In plus, cafeaua are o actiune stimulatorie renala si creste circulatia in muschiul inimii. Atenueaza senzatia de foame prin efectul calmant asupra sucului gastric. Consumata calda dupa masa, are efecte benefice asupra digestiei.

Un studiu publicat recent de Institutul Costarican al Cafelei (ICAFE) arata ca in toata lumea consumul de cafea a crescut covarsitor in 2005. Specialistii sustin ca, pe langa faptul ca este o bautura populara in intreaga lume, cafeaua consumata cu moderatie aduce beneficii sanatatii.

Poate reduce oboseala si somnolenta, aceasta fiind una dintre cele mai cunoscute binefaceri ale cafeinei. Cafeaua mareste atentia si intensifica activitatea intelectuala. Imbunatateste memoria si gandirea logica, datorita impactului pozitiv pe care il are asupra sistemului nervos.

Studiile au demonstrat ca riscul de aparitie a bolii Parkinson scade cu 80 la suta la persoanele care beau cafea in mod regulat. In comparatie cu persoanele care nu beau cafea, consumatorii a doua cesti de cafea zilnic reduc cu 25 la suta posibilitatea de a dezvolta cancer de colon, si cu 50 la suta aparitia pietrelor la rinichi. Fiind un excitant nervos, cafeaua se recomanda sa nu fie consumata cu alte excitante, precum alcoolul si tutunul.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.