Turismul de pe litoralul romanesc risca sa fie compromis in aceasta vara din cauza licitatiilor pentru concesionarea plajelor care au fost organizate prea tirziu.

Aproape 40% din litoralul romanesc risca sa ramina neamenajat dupa ce autoritatile au organizat deja doua runde de licitatii. Sapte zone de plaja scoase la licitatie de Directia Apelor Dobrogea Litoral au ramas tot neofertate si dupa cea de-a doua strigare. Acestea sint: Navodari I, Cordon litoral Eforie Nord - Eforie Sud, Eforie Sud, Tuzla, Olimp I, Cap Aurora si Mangalia.

In plus, pentru sectoarele Navodari IV, Venus I si II a fost depusa doar cite o oferta. "Daca nu vor fi inchiriate de operatori sau va fi o singura oferta, statul va administra plajele considerate de investitori neinteresante", ne-a declarat Lucia Varga, secretar de stat in cadrul Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor.

Totodata, o parte dintre zonele de plaja adjudecate au fost cistigate de firme care nu au nici o legatura cu turismul. Astfel, licitatia pentru sectoarele Navodari III, Mamaia VIII, Constanta II, Eforie Nord I si 2 Mai a fost cistigata de SC Romned Port Operator SA, care desfasoara activitate portuara.

"Mai multe plaje au fost cistigate de operatori care nu au experienta. In celelalte tari, operatorii hotelieri sint cei care administreaza plajele. Speram sa se invete ceva din privatizarea bazei hoteliere, cind au fost cumparate foarte multe hoteluri de operatori care nu aveau legatura cu turismul, ceea ce a dus la degradarea lor", ne-a declarat Mircea Draghici, secretar general al Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism din Romania. Acesta a mai sustinut ca autoritatile trebuiau sa organizeze licitatia pentru inchirierea plajelor la sfirsitul sezonului estival de anul trecut, si nu la inceputul acestui sezon, pentru ca operatorii sa aiba timp sa le amenajeze corespunzator.

Sezonul ar putea fi compromis

"Ar fi dezastruos sa te duci in concediu la mare si sa gasesti o plaja neamenajata. Imaginea de debut nu este una promitatoare", considera Mircea Draghici. Potrivit acestuia, chiar daca sezonul estival a inceput deja, plajele sint in paragina, iar agentiile de turism nu stiu ce pachete turistice sa pregateasca. In plus, secretarul general al Federatiei Industriei Hoteliere din Romania, Mihai Rijnita, este de parere ca autoritatile fac experimente pe litoralul romanesc. "De aproape zece ani, guvernantii fac experimente pe plajele romanesti. Tot de atita timp administrarea plajelor este un dezastru. Culmea e ca toate schimbarile se fac la inceput de sezon. Nu e ceva normal", mai spune Mihai Rijnita.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.