In Romania, aproximativ un milion de persoane sufera de astm, incidenta fiind de 6-7% la populatia generala si de 10-11% la copii, a declarat, miercuri, cu prilejul zilei Mondiale a Astmului, prof. dr. Paul Stoicescu, presedintele Societatii Romane de Pneumologie (SRP).

Datele recente despre evolutia prevalentei astmului sunt alarmante, aceasta crescand cu 60% la fiecare 10 ani. La nivel global, mortalitatea cauzata de aceasta afectiune inregistreaza o tendinta ascendenta, in special la persoanele de peste 45 de ani, 40% din decese survenind la astmaticii de peste 75 de ani.

"Ceea ce ne ingrijoreaza in primul rand este faptul ca in Romania exista multe cazuri nediagnosticate sau subdiagnosticate. Mesajul pe care dorim sa il transmitem catre medicii practicieni si pacienti este unul foarte simplu. Daca in trecut, manifestarile bolii erau putin controlate si generau o separare sociala a persoanelor astmatice, acum, orice pacient care sufera de astm bronsic, aflat sub tratament corect, are sansa sa traiasca o viata normala (de la activitati de rutina, pana la sport de performanta)", a declarat, pentru Rompres, presedintele Societatii Romane de Pneumologie.

Tratat corect, astmul poate fi tinut sub control
Boala poate avea diverse grade de severitate. Atunci cand este intr-o forma usoara, se poate manifesta prin crize rare, de mica intensitate si care pot trece de la sine, dar daca boala este mai severa, simptomele pot sa apara frecvent, iar pacientul prezinta limitari in viata de zi cu zi.

"In prezent, astmul bronsic poate fi complet tinut sub control daca este depistat, diagnosticat si tratat corect. Anul acesta, a fost lansat in Romania un instrument modern de evaluare a controlului astmului - Asthma Control Test (ACT)1. Acesta este un chestionar validat in urma cercetarii stiintifice si este usor de folosit de catre medici si pacienti", a declarat conf.univ. dr. Diana Dumitrascu, presedinte al Societatii Romane de Alergologie.

Cu toate progresele inregistrate de stiinta in ultimele doua decenii in ceea ce priveste astmul, cauzele fundamentale ale acestei afectiuni au ramas necunoscute. Totusi, s-a ajuns la concluzia ca declansarea astmului bronsic este data de o predispozitie genetica, dar si de factori externi precum: infectii respiratorii sau alergeni, cum ar fi praful, parul si saliva unor animale de casa, polen, iritanti.

Diagnosticul se pune pe baza manifestarilor clinice, a istoricului sugestiv si a rezultatului spirometriei (masurarea capacitatii respiratorii). Spirometria este un examen esential pentru diagnosticul, pentru stabilirea severitatii bolii si pentru urmarirea evolutiei sub tratament.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.