Un raport al Observatorului European al Fenomenelor Rasiste si Xenofobe arata ca romii sunt dezavantajati in ceea ce priveste accesul la educatie in multe tari europene, iar membrii etniei reprezinta cea mai vulnerabila si mai discriminata minoritate din Uniunea Europeana.

La randul sau, Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii precizeaza ca nici in Romania situatia nu este mult diferita fata de restul continentului.

Potrivit sondajului realizat de Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii in decembrie 2005, opt romani din zece cred ca romii incalca legea, in timp ce o cincime din populatie este de parere ca ar trebui sa existe magazine, sau localuri in care accesul etnicilor romi sa fie interzis.

Dezideriu Gergely, membru al Consiliului Director al Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii, spune ca este vorba de stereotipuri si prejudecati semnalate si in ultimul raport de tara al Uniunii Europene.

'Mentalitati invechite'

Dl Gergely precizeaza ca "circa jumatate din persoanele investigate sunt de acord cu afirmatia: 'mi-e teama cand ma intalnesc cu un rom pe strada' si tot atatia considera ca romii nu ar trebui sa fie lasati sa calatoreasca in strainatate pentru ca ne fac de ras".

El mai spune ca 91% dintre "romanii si maghiarii intrebati sunt de acord cu afirmatia: 'romii sunt mai mult implicati in acte cu caracter penal decat celelalte persoane in general', in vreme ce 77% dintre intervievati considera ca etnia roma abuzeaza de sistemul de ajutor social".

Domnul Gergely mai spune ca aproape jumatate din plangerile primite la Consiliu vin din partea etnicilor romi.

In plus, in presa scrisa si audiovizuala din Romania apar articole discriminatorii si defaimatoare la adresa membrilor acestei etnii.

La randul sau, vicepresedintele Consiliului National al Audiovizualului, Attila Gasparic, este de parere ca felul in care ziaristii vorbesc despre romi s-a schimbat in bine in ultimii ani.

Domnul Gasparic crede ca de vina pentru prejudecatile oamenilor sunt mentalitatile invechite.

El citeaza o stire transmisa de un post de radio ca "un intreprinzator libanez a facut nu stiu ce lucruri in Romania. Accentul era pe faptul ca era libanez".

Domnul Gasparic descrie reactia soferului sau la aceasta stire: "uite domnule vin strainii aici la noi si uite ce fac!".

El spune ca este un exemplu tipic de creare de stereotipuri, datorat unei "mosteniri" de dinainte de '89 "cand nu existau minoritati in aceasta tara. Nu se vorbea despre ele si foarte multi nu-si dau seama ca exista".

Pana in momentul de fata, cele mai multe amenzi aplicate de CNA posturilor de radio si televiziune, au fost pentru cazuri de discriminare etnica.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.