Universitatile din Romania au datorii la furnizori de ordinul zecilor de miliarde de lei, nu pot respecta litera legii pentru a da personalului didactic, didactic auxiliar si nedidactic maririle de salariu obtinute in urma grevei de toamna trecuta, nu au platit al treisprezecelea salariu si numeroasele restante salariale din anii din urma.

Ca sa iasa la liman pe parcursul acestui an, institutiile de invatamant superior au nevoie de aproximativ 3.000 miliarde de lei vechi, care sa acopere cresterile salariale de 11,83%, platile restante din perioada 2001-2004, precum si celelalte categorii de datorii. Suma a fost comunicata premierului Tariceanu, la Timisoara, de catre Ecaterina Andronescu, presedintele Consiliului National al Rectorilor.

Cea mai mare universitate din tara - datorii de 150 de miliarde
De marimea unui orasel de provincie, cu 3.500 de angajati si 1.500 de colaboratori, cea mai mare universitate din tara, Politehnica din Bucuresti, are nevoie de aproape 150 miliarde de lei vechi ca sa acopere toate datoriile catre oamenii sai, acumulate pana in luna aprilie a acestui an.

Cea mai mare parte a sumei - aproximativ 100 de miliarde - o reprezinta prejudiciile salariale produse in perioada 2001-2004, prin calculul gresit al salariilor. in afara acestor sume pentru plata datoriilor restante, pe care le revendica de la Ministerul Educatiei fiecare universitate din tara, Politehnica are probleme financiare proprii, care-i nemultumesc la culme pe oamenii care muncesc aici. "Nici un angajat al Politehnicii nu a primit majorarile salariale pe care le prevede legea, obtinute in urma grevei de anul trecut: 5,5% pentru personalul didactic si didactic auxiliar si 5% pentru personalul nedidactic, ne-a spus o salariata a Politehnicii.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.