Proiectul de informare si educare a populatiei pentru adoptarea unor comportamente sanatoase in domeniul planificarii familiale si sanatatii reproducerii, parte a programului national “Initiativa pentru Sanatatea Familiei din Romania (ISFR)”, s-a derulat in perioada 6 martie - 10 aprilie 2006 pe programul 1 al Televiziunii Romane, sub forma unei serii de sase emisiuni, cu genericul “Femei Adevarate”.

In 2004, pentru prima oara in Romania din 1989, s-au inregistrat mai multe nasteri decat avorturi, respectiv 883 de avorturi la 1.000 de nou nascuti vii. De asemenea, numarul de femei care au utilizat contraceptive moderne a crescut de la 23% in 1999, la 34% in anul 2004, conform studiilor realizate la nivel national. Tinand cont de acest context si de nevoia de programe care sa abordeze problemele de sanatate specifice femeilor de varsta fertila (15-49 ani), Initiativa pentru sanatatea Fami-
liei din Romania s-a lansat in 2001 prin semnarea unei conventii de parteneriat intre Ministerul Sanatatii, Institutul de Cercetare si Formare JSI si Agentia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internationala (USAID).

Obiectivul parteneriatului este cresterea accesului la servicii de planificare familiala si sanatatea reproducerii a populatiei defavorizate si cresterea utilizarii acestor servicii. Finantarea provine din partea Guvernului Statelor Unite prin intermediul USAID. O componenta de baza a programului este formata din actiuni si proiecte care au ca scop informarea si educarea femeilor pentru a accesa aceste servicii. Aceasta a inclus variate tipuri de abordari, cum sunt intalniri cu femei din fabrici, elaborarea si distribuirea de materiale informative (brosuri) editate in limbaj accesibil.

Realizarea unui mini-serial care combina mesajele educative cu elemente de divertisment specifice filmului artistic a reprezentat cea mai importanta si, in acelasi timp, inedita metoda de informare si educare a femeilor. Acest film-proiect a fost denumit "Femei Adevarate", primul de acest fel din Romania, care abordeaza subiecte de sanatate a reproducerii intr-o maniera speciala, atractiva, dar si educativa, in acelasi timp, tratand toate problemele specifice diverselor etape din viata unei femei, incepand de la prima menstruatie, pana la menopauza.

Serialul a avut o distributie alcatuita din actori profesionisti si a beneficiat de sprijinul Televiziunii Romane, care, in parteneriat cu organizatia Population Services International (PSI) Romania a produs un program de sase emisiuni, fiecare emisiune cuprinzand un episod din film si o discutie pe marginea unor mesaje cheie din serial, alaturi de invitati speciali.

Un mod de viata sanatos
Mini-serialul si-a atins scopul de a informa femeile la nivel national intr-o maniera accesibila, corecta si detaliata, despre importanta planificarii unei sarcini si folosirea metodelor de contraceptie, consultarea celor mai potriviti specialisti, mod de viata sanatos in timpul sarcinii, depistarea cat mai devreme a cancerului de col uterin si a cancerului de san, prevenirea infectiilor cu transmitere sexuala, precum si ameliorarea efectelor neplacute ale menopauzei.

Astfel, un numar de aproape jumatate de milion de romance au beneficiat de acest proiect. In acest proiect au fost antrenate nume cunoscute din zona cultural-artistica, intre care Dana Nalbaru, care a fost invitatul special al emisiunii pentru a puncta principalele etape pe care trebuie sa le parcurga relatia dintre mama si fiica, atunci cand aceasta din urma ajunge la varsta adolescentei; Bianca Brad a impartasit din experienta ei de femeie insarcinata, vedeta fiind mamica unui baietel de opt luni, iar Corina Chiriac a discutat si analizat impreuna cu specialisti din domeniul sanatatii principalele aspecte ale menopauzei si efectele acesteia asupra vietii femeii.

Ultima emisiune i-a avut ca invitati speciali pe Cristina Haios, de la trupa "Impact" si Mihai Sturzu, de la "Hi-Q", care au vorbit deschis despre propriile experiente si despre cum au inteles ca protejarea impotriva riscului contractarii unei infectii cu transmitere sexuala si prevenirea unor astfel de situatii sunt aspectele cele mai importante pe care tinerii din Romania ar trebui sa le cunoasca si sa le aplice. "Unul din cele mai importante lucruri pe care il putem face pentru a avea grija de noi si de familiile noastre, este sa ne asiguram ca cei dragi au acces la informatiile esentiale", a declarat seful adjunct al misiunii din cadrul ambasadei SUA, Rodger Gardner, directorul misiunii USAID.

"Vizionand filmul si discutia televizata, zeci de mii de familii din toata tara au avut ocazia de a afla ce este mai important pentru sanatatea reproducerii", a subliniat el. Proiectul va continua cu o serie de intalniri locale, urmand ca serialul sa fie difuzat si de statiile regionale ale TVR, incepand din lunile mai-iunie 2006.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.