Cel mai serios avertisment privind pericolul incalzirii globale.

Pe plan international nu exista un consens privind reducerea emisiilor de gaze
Consilierul stiintific principal al guvernului britanic a lansat cel mai serios avertisment privind pericolul incalzirii globale.

Profesorul David King crede ca temperatura globala va creste cu cel putin trei grade Celsius amenintand rezervele de apa si de hrana ale mai multor miliarde de oameni.

El crede insa ca aceasta incalzire este inevitabila in conditiile in care se dovedeste atat de dificil sa se ajunga la un consens international in legatura cu reducerea gazelor care produce efect de sera.

Primul ministru al Marii Britanii a declarat recent ca doreste atingerea unui consens universal privind stabilirea unui prag dincolo de care sa nu se mai permita cresterea emisiilor de gaze cu efect de sera care conduc la schimbari de clima.

Care sa fie acel prag?

Oficial, guvernul britanic impartaseste politica Uniunii Europene de a nu permite cresterea temperaturilor globale cu mai mult de doua grade Celsius.

Consilierii stiintifici ai guvernului de la Londra avertizeaza ca depasirea acestui prag va conduce la schimbari de clima cu efecte periculoase.

Dar profesorul David King a declarat la BBC ca este putin probabil ca Tony Blair va putea obtine consensul global pe care-l doreste privind un prag mai mic de trei grade Celsius.

Temperatura globala ar putea creste cu cel putin trei grade Celsius

"Cand vorbim de predictii nu exista certitudini, dar va pot spune parerea mea. Daca nivelul de dioxid de carbon va creste la 550 de parti la un milion - ceea ce inseamna aproximativ dublu fata de nivelul de dioxid din era pre-industriala - atunci temperatura globala va creste cu cel putin trei grade Celsius"- explica profesorul King.

El crede ca nivelul de 550 de parti la un milion este nivelul optimist la care se poate spera daca se ajunge la un consens universal.

Cum se poate insa atinge un asemenea consens?

Statele Unite refuza sa faca orice fel de reduceri ale emisiilor de gaze cu efect de sera.

In India si China - doua economii in plin avant - nivelul de emisii este in crestere rapida.

Consilierul stiintific principal al guvernului britanic avertizeaza insa ca o crestere a temperaturilor globale cu trei grade Celsius va afecta jumatate din rezervatiile naturale din lume, va face aproape imposibila supravietuirea unor paduri si va pune in pericol rezervele de apa ale unui numar de un miliard - pana la trei miliarde de oameni.

"Nu trebuie insa sa fim disperati", subliniaza David King.

"Trebuie sa ne adaptam la schimbarile care vor urma si sa ne asiguram ca nu emitem si mai multe gaze cu efect de sera".

"Este important sa intelegem ca putem controla riscurile la care sunt expuse popoarele din fiecare tara in parte pentru ca lucrurile despre care vorbesc se vor produce treptat - pe parcursul unor decenii. Vorbim de circa un secol. Dar trebuie sa incepem sa investim bani si - sa recunoastem - ca aceasta va fi o problema majora pentru tarile in curs de dezvoltare"- a mai spus profesorul King.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.