Alice Calaprice nu l-a intalnit personal pe Einstein, dar putini oameni din lumea intreaga il cunosc atat de bine.

Timp de 20 de ani ea a studiat arhiva Albert Einstein pentru a culege frazele cele mai interesante exprimate de el de-a lungul vietii. Cuvinte rostite in convorbiri cu diverse persoane si notate de acestia, ganduri din scrisori, carti sau conferinte. Adunate intr-un volum tiparit de editura Humanitas, lectura lor permite sa ne facem o idee mai completa nu doar despre faimosul savant, dar si despre "omul" Einstein. Am extras cateva din aceste "cuvinte memorabile", sperand ca ele vor trezi interesul de a citi cartea in intregime.

Iata ce scria "omul secolului" la 17 ani, pentru un eseu scolar in franceza intitulat "Planurile mele de viitor": "Un om fericit este prea multumit de prezent ca sa se mai gandeasca serios la viitor".

Intr-o scrisoare din decembrie 1914, la inceputul razboiului mondial, Einstein adreseaza o epistola unui prieten: "Supravietuind acestei 'epoci marete>>, este greu sa te impaci cu faptul ca apartii speciei acesteia smintite si degenerate, care se faleste cu vointa sa libera. Cat mi-as dori sa existe undeva o insula pentru cei intelepti si cu vointa buna! Intr-un asemenea loc chiar si eu as fi un patriot infocat!".
In 1919 ii scrie amicului sau, doctorul Zangger: "Imi lipseste cu desavarsire sentimentul rasei; tot ce am este constiinta unei datorii fata de toti oamenii si atasamentul fata de cei apropiati".

In acelasi an ii marturiseste lui Max Born: "Inca nu m-am infruptat destul din Pomul Cunoasterii, desi in meseria mea sunt obligat sa ma hranesc din el in mod regulat". Tot doctorului Zangger i se confeseaza: "Odata cu celebritatea devin din ce in ce mai prost, ceea ce e bineinteles un fenomen foarte frecvent".

Din "Crezul meu" pentru Liga Germana a Drepturilor Omului - 1932: "Desi in viata de zi cu zi sunt de regula un singuratic, constiinta apartenentei mele la comunitatea nevazuta a celor care lupta pentru adevar, frumusete si dreptate m-a salvat de sentimentul izolarii".

Dintr-un interviu acordat unui reporter: "Pe cand eram si eu un pusti de vreo 12 ani care lua contact cu matematica elementara, am fost incantat sa aflu ca e posibil sa ajungi la adevar numai cu ajutorul rationamentului, fara ajutorul unei experiente din afara... Am ajuns sa fiu din ce in ce mai convins ca pana si natura ar putea fi inteleasa ca o structura matematica relativ simpla".

In 1952 ii raspunde lui Jakob Ehrat: "Ma descurc destul de bine, avand in vedere ca am supravietuit glorios nazismului si celor doua sotii".
Citat de catre Lincoln Barnett: "Singura cale de a scapa de efectul coruptibil al laudelor este sa continui sa lucrezi!".

Dintr-o scrisoare de dragoste adresata primei sale sotii - Mileva: "Cand nu esti cu mine, simt ca nu sunt intreg. Cand stau pe loc, imi vine sa plec, simt ca as prefera sa fiu acasa; cand stau de vorba cu oamenii, as prefera sa studiez; cand studiez, nu pot sta locului si sa ma concentrez; iar cand ma culc, sunt nemultumit de felul cum s-a scurs ziua".
Intr-un discurs la Societatea Franceza de la Sorbona spune: "Daca teoria relativitatii se va adeveri, Germania va sustine ca sunt neamt, iar Franta va declara ca sunt cetatean al lumii. Daca teoria mea se va dovedi falsa, Franta va spune ca sunt neamt, iar Germania ca sunt evreu".


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.