Ministerul Administratiei si Internelor va initia, in cursul saptamanii viitoare, o Ordonanta de Urgenta a Guvernului care va modifica procedura de stabilire a conditiilor impuse cetatenilor pentru a calatori in strainatate, eliminand obligativitatea documentelor justificative privind scopul calatoriei.

Concret, va fi eliminata obligativitatea prezentarii de documente care sa justifice scopul si durata sederii planificate in afara tarii, pastrandu-se conditia de a se dovedi detinerea unei sume minime in valuta, adica 150 de euro sau echivalent pentru acoperirea cheltuielilor de transport sau biletul de calatorie dus-intors, plus suma corespunzatoare numarului de zile de sedere declarata (nu mai putin de cinci zile): 30 de euro pe zi pentru statele Uniunii Europene si 20 de euro pe zi pentru celelalte state pentru care nu este necesara viza de intrare.

Potrivit ministrului Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, aceasta relaxare a regimului trecerii frontierei este posibila ca urmare a reducerii consistente, in ultima perioada, a fenomenului migratiei ilegale si a problemelor asociate acestuia.

"Ministrul Vasile Blaga arata ca numarul cetatenilor romani returnati din strainatate a scazut in mod semnificativ, reprezentand in acest moment un procent de numai 0,3% din numarul total de aproape 8.000.000 de cetateni care calatoresc anual in strainatate.

De asemenea, migratia ilegala a cetatenilor romani nu mai constituie, cum se intampla in anii anteriori, capul de afis al reprosurilor adresate Romaniei de statele membre ale Uniunii Europene", se arata in comunicatul MAI.

In sprijinul afirmatiilor sale, ministrul Blaga a exemplificat cazul Austriei, unde, potrivit declaratiilor ministrului federal de Interne, Liese Prokop, migratia ilegala a cetatenilor romani se apropie de zero, iar in Centrul pentru Minori din Viena nu mai exista nici un copil din Romania. Alte state ale Uniunii Europene au remarcat de asemenea progresele deosebite inregistrate de Romania in ceea ce priveste combaterea migratiei ilegale.

La reducerea migratiei ilegale a cetatenilor romani si a infractionalitatii asociate acesteia au contribuit, pe langa respectarea stricta a regulilor prevazute de Conventia Schengen, si asigurarea unui control riguros la punctele de trecere a frontierei - activitatea atasatilor de afaceri interne si a ofiterilor de legatura romani acreditati in statele Uniunii Europene, precum si intarirea cooperarii cu politiile nationale ale acestor state.

"Activitatile derulate in comun au permis asigurarea unui raspuns eficient fata de problemele create de infractiunile comise de cetatenii romani in strainatate, cel mai bun exemplu fiind recent desfasurata operatiune Braila din Spania, apreciata ca fiind cea mai ampla actiune comuna de acest fel la nivel european", se arata in documentul ministerului.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.