Premierul Tariceanu va avea un salariu egal cu Ralu Filip de la CNA, adica 42 de milioane de lei net * Cifrele au fost anuntate de Guvern, care a decis ieri majorarea cu 25% a salariilor demnitarilor * De cresteri intre 18 si 25% vor beneficia si consilierii, referentii si expertii din institutii publice * In total este vorba de 510.000 de persoane, reprezentand personal bugetar angajat cu contract

Salariile de baza ale personalului bugetar angajat cu contract vor fi majorate, in acest an, cu procente cuprinse intre 18% si 25%, a decis Guvernul printr-o ordonanta aprobata in sedinta de ieri. In aceasta categorie de personal - care reprezinta peste 99% dintre beneficiari - sunt cuprinse functii precum consilier, referent si expert din diverse institutii publice ca Inalta Curte de Casatie si Justitie, Curtea Constitutionala, Administratia Prezidentiala, Parlament, ministere, Consiliul Concurentei, Curtea de Conturi, Consiliul National al Audiovizualului, dar si asistenti sociali, bibliotecari, antrenori, muzeografi, ingineri, muzicieni, redactori-sefi, artisti lirici. O alta categorie de persoane care va beneficia de cresterea salariilor sunt demnitarii de rang inalt - circa 800 de persoane -, ale caror indemnizatii vor creste cu 25%. In aceasta categorie intra presedintele Romaniei, parlamentari, premier, ministri, secretari de stat, consilierii de stat, prefectii. "Acest procent de majorare este egal cu cel de care au beneficiat, anul trecut, ceilalti functionari publici. Nu este o masura menita sa aduca privilegii demnitarilor, ci restabileste echitatea si coerenta in sistemul bugetar", a spus purtatorul de cuvant al Guvernului, Oana Marinescu. Ea a precizat, de altfel, ca majorarea salariala, de care vor benefica toate cele peste 510.000 persoane reprezentand personalul contractual din sectorul bugetar, este in medie de 12% pentru intregul an. Cresterile salariale vor fi acordate in doua etape, de la 1 ianuarie si respectiv de la 1 octombrie 2005.

Posturile vacante raman blocate

Pentru a limita cheltuielile de personal in sectorul public, actul normativ aprobat de Guvern suspenda procedurile de ocupare, in acest an, a posturilor vacante la 31 decembrie 2004, cu exceptia posturilor din institutiile nou-infiintate, din compartimentele cu activitati legate de integrarea europeana sau din structura casei Nationale de Pensii. Anul trecut, fostul Cabinet a aprobat majorari salariale pe anul 2005 numai pentru anumite categorii de personal, precum alesii locali, personalul contractual din sistemul sanitar, personalul militar, functionari publici. Ministrul de stat Adrian Videanu a afirmat ca masura de crestere a salariilor este in acord cu cerintele Fondului Monetar International.

Dupa aceste majorari, presedintele tarii va avea un salariu net de aproximativ 45.000.000 lei, primul-ministru, presedintele Inaltei Curti de Casatie, presedintele Curtii Constitutionale, presedintele Curtii de Conturi, presedintele Consiliului Concurentei si presedintele Consiliului National al Audiovizualului vor avea un salariu net la data de 1 octombrie 2005 in valoare de 42.117.852 lei. Un ministru, presedintele Consiliului Legislativ, Avocatul Poporului, un consilier prezidential vor avea un salariu net de 36.515.850 lei. Un parlamentar, un secretar de stat, secretarul general al Camerei sau al Senatului, secretarul general adjunct al Guvernului, un consilier de stat la Presedintia Romaniei, precum si membrii CNA vor avea un salariu net de 33.404.246 lei. Pentru comparatie, potrivit legislatiei anterioare, primarul general al Capitalei va avea, la data de 1 octombrie 2005 un salariu net de 33.230.644 lei. Majorarea salariala cu 25% se va aplica si in cazul parlamentarilor. De asemenea, ieri, s-a aprobat suplimentarea cu 3100 de posturi in cadrul Casei Nationale de Pensii si alte Drepturi de Asigurari Sociale. Persoanele ce vor fi angajate pe aceste posturi vor lucra la recalcularea pensiilor.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.