Persoanele cu depresii clinice sau cele foarte stresate nu trebuie sa consume ciocolata in exces, pentru ca s-ar putea ca fericirea sa le fie scurta, produsul putand contribui la adancirea proastei dispozitii, potrivit unui nou studiu, transmite ABC Online.

Descoperirea, care va fi publicata in Journal of Affective Disorders, contrazice miturile conform carora ciocolata este un foarte bun antidepresiv. Analiza, care constituie unul dintre cele mai complete studii asupra felului in care ciocolata afecteaza dispozitia, arata ca motivatia din spatele consumului de ciocolata determina ce neurotransmitatori sunt activati in momentul consumului si, deci, dispozitia.

Studiul, realizat de o echipa de cercetatori de la Spitalul Prince of Wales din Sydney, identifica doua tipuri de consumatori de ciocolata, din punct de vedere al motivatiei care ii determina sa manance acest produs. Acestia sunt pofticiosii, care mananca ciocolata pentru propria placere, si consumatorii emotionali, care folosesc ciocolata in incercarea de a indeparta o stare de depresie sau stres.

Profesorul Gordon Parker, coordonatorul studiului, spune ca pofticiosii vad ciocolata ca pe un pahar bun de vin si anticipatia momentului in care o vor manca determina eliberarea de neurotransmitatori ai "bunei dispozitii". "Dar, consumatorii emotionali, cei care mananca ciocolata din plictiseala, stres sau depresie clinica, cauta o substanta care sa le imbunatateasca dispozitia", a precizat cercetatorul.

Parker este de parere ca, in cel mai bun caz, acest lucru se dovedeste a fi o solutie temporara, urmata imediat de inrautatirea starii initiale. Teoria potrivit careia ciocolata are efecte antidepresive se bazeaza pe ideea ca pofta de ciocolata vine dintr-o carenta de serotonina, dar studiul nu a gasit dovezi care sa sustina aceasta idee. "Este adevarat ca ciocolata actioneaza la fel ca serotonina. Dar ar trebui sa mananci un camion de ciocolata ca efectele ei sa fie echivalente cu un antidepresiv", a precizat Parker.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.