Romanii sunt viciosi, nu stramba din nas atunci cand au in fata un pahar cu bere sau o tigara fumeganda.

Unul din cinci romani fumeaza si unul din patru s-a lasat in bratele lui Bachus. ... Si se fumeaza pe rupte la oras. Si daca in mediul rural sexul slab bea cot la cot cu cel tare... si numai tarii, in mediul urban se cade un pic de decenta. Cu toate ca din cinci romani unul da pe gat zilnic nu mai putin de o juma’ de chil de tarie.

Potrivit unui studiu realizat de Institutul National de Statistica (INS) in perioada iunie 2004 - mai 2005 unul din cinci romani fumeaza si unul din patru consuma in mod obisnuit licoarea lui Bachus. Aproape o treime dintre barbati fumeaza, in timp ce doar una din 11 femei are acest viciu. Conform anchetei, fumatorii se intalnesc preponderent (62%) in mediul urban.

Un procent de 63% din totalul persoanelor fumatoare au varsta cuprinsa intre 25 si 49 de ani, in timp ce fumatorii de peste 65 de ani reprezinta doar 5,8%. Numarul fumatorilor sub 25 de ani este de aproximativ 11%. 40% dintre romani beau bere cel putin o data pe saptamana, iar unul din sapte consuma frecvent bauturi alcoolice tari, arata studiul.

Exista diferente semnificative pe sexe in ceea ce priveste consumul de alcool - un barbat din doi si doar o femeie din patru beau bere saptamanal. De asemenea, numarul barbatilor consumatori obisnuiti ai bauturilor alcoolice tari este de 5,4 ori mai mare decat cel al femeilor. Conform anchetei, un roman din cinci bea zilnic pana la o jumatate de litru de bauturi alcoolice tari.

Mari consumatoare de alcool sunt doua din cinci persoane cu varsta intre 25 si 49 de ani, dar si cele pana la 65 de ani, in timp ce 13% sunt tineri intre 15 si 24 de ani.

Legea bunului samaritean... s-a abrogat in Romania
Unul din zece romani nu se simte in siguranta in cartierul sau zona in care locuieste iar ponderea persoanelor care au acest sentiment de nesiguranta este mai mare in mediul urban decat in cel rural (12% fata de 5%).

Cum era de asteptat principalele motive de nesiguranta sunt furturile, agresiunile si escrocheriile, 51% dintre victimele acestor incidente fiind femei. Persoanele de peste 65 de ani si femeile sunt cu predilectie victimele hotilor (87%), doar 8% dintre aceste femei suferind si agresiuni in urma acestor acte.

Gandind, bineinteles ca odata pradat ai sanse minime de ati mai recapata ceva, doar 52% dintre romani reclama la politie incidentele in urma carora au avut de suferit, fie pentru ca sunt sceptici cu privire la rezolvarea reclamatiei (65% dintre persoanele talharite si 36% dintre victimele escrocheriilor), fie pentru ca le considera evenimente minore (44% dintre cei agresati si 24% dintre cei furati), fie pentru ca s-au temut sa faca plangere la organele competente (51% dintre cei escrocati si 15% dintre cei agresati).

Si cum legea bunului samaritean a fos de mult uitata sau ce putin de noi, romani s-a constatat multi stiu din experienta ca atunci cand esti agresat sau ti se taie geanta nu se baga nimeni, stau toti ca la spectacol pasivi... si impartiali. Noua din zece romani implicati intr-un incident nu primesc nici un fel de ajutor de la semenii lor. Jenant, ar trebui sa ne luam catrafusele si sa ne mutam in alta tara.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.