La Biblioteca Nationala „a fost ca in «Mesterul Manole»: ce se facea ziua se darima noaptea“, a spus ministrul Culturii. Au fost sesizate institutiile de control. Directorul Erceanu inca nu a fost demis.

Raportul comisiei de control de la Ministerul Culturii fusese finalizat in urma cu doua saptamini, iar, la sfirsitul saptaminii trecute, a avut loc anuntata discutie clarificatoare pe care reprezentantii ministerului trebuiau s-o poarte, despre raport, cu directorul bibliotecii, Dan Erceanu. "Am refuzat pina acum sa dau cifre, pentru ca era necesar sa facem evaluari corecte si obiective", a spus Adrian Iorgulescu, justificind astfel de ce nu fusesera facute publice pina acum rezultatele raportului. La conferinta de presa de ieri, Iorgulescu a anuntat ca, o data ce aceste proceduri s-au incheiat, este in masura sa comunice ceea ce s-a constatat. "Concluziile echipei de control, care a fost formata din juristi, economisti si specialisti in domeniul constructiilor, nu au fost deloc imbucuratoare", a precizat ministrul.

Contracte dupa ureche

Lucrarile la noul sediu din Bulevardul Unirii al Bibliotecii Nationale, care au fost incepute de guvernul comunist in anii ’80, se afla cam in acelasi stadiu ca acum douazeci de ani, a estimat Iorgulescu. "Intre 2003 si 2005, pentru aceste lucrari de constructie s-au incheiat contracte si s-au facut plati in valoare de 11 milioane de lei noi, o suma considerabila" (110 miliarde de lei vechi), se arata in raportul realizat de echipa de control. Aceste contracte au fost atribuite fara respectarea procedurilor legale, sustine Iorgulescu citind din raport. Firmele care au primit contractele au fost SC Invest SA, SC Conmatser SRL si SC Scit Impex SRL. Obiectul contractelor de executare a lucrarilor de constructie nu a fost "cert si determinat", asa cum prevede legea. De exemplu, nu s-au stabilit cu exactitate cantitatile de materiale necesare, iar uneori din text lipsesc chiar unitatile de masura.

Biblioteca fara autorizatie

Aceasta carenta de redactare face, evident, imposibila verificarea concordantei intre ceea ce este stipulat in contract si ceea ce s-a intimplat in realitate, cu alte cuvinte este imposibil de verificat daca contractantii si-au respectat sau nu angajamentele. Mai mult, anumite lucrari s-au executat chiar in absenta autorizatiilor legale, a aratat ministrul. Situatia este stranie, dat fiind faptul ca beneficiarul final este in acest caz chiar statul. De asemenea, potrivit lui Iorgulescu, raportul constata ca nu s-a constituit o comisie de receptie a lucrarilor si ca receptiile cantitative si calitative care trebuiau, conform legii, sa incheie fiecare etapa din proiect nu au avut loc. Deficiente sub aspect legal s-au constatat nu numai in privinta contractelor de executare a lucrarilor de constructie, ci si la alcatuirea contractului de proiectare si a actelor aditionale aferente. In acest caz, lucrarile i-au fost incredintate societatii Carpati Proiect SRL.

"Am sesizat Curtea de Conturi"

Cu toate ca raportul comisiei de control alcatuite de Ministerul Culturii a constatat toate aceste deficiente, Adrian Iorgulescu a considerat necesar sa dispuna un control si mai amanuntit, dind de inteles ca, in domeniul constructiilor, competentele specialistilor din institutia sa sint, totusi, limitate. Ministrul a anuntat ieri ca a sesizat Curtea de Conturi si Corpul de Control al Guvernului, ale caror concluzii vor fi prezentate in doua saptamini. De asemenea, Iorgulescu s-a adresat Inspectoratului de Stat in Constructii, pentru o analiza tehnica mai detaliata. "Pina la finalizarea acestor investigatii suplimentare nu voi lua nici o decizie administrativa", a adaugat el, facind aluzie la asteptata demitere a directorului bibliotecii, Dan Erceanu.

"Terenul trebuie deminat"

In urma cu zece zile, acesta semnase o scrisoare de protest in care il acuza pe Iorgulescu de "presiuni politice", cerind, in acelasi timp, ca lucrarile la Biblioteca Nationala sa continue conform vechilor contracte. Ministrul s-a declarat ieri "socat" de aceste acuzatii si a explicat din nou ca acum, cind in sfirsit exista suficienti bani ca lucrarile sa fie terminate, solutia nu este totusi ca acestia sa fie "aruncati in aceeasi gaura neagra. Terenul trebuie mai intii deminat", a continuat Iorgulescu.

De asemenea, Erceanu ceruse in scrisoare ca biblioteca sa fie pusa sub protectia si inaltul patronaj al presedintelui Romaniei. Raspunzind directorului bibliotecii, ministrul a aratat ca, probabil, acesta "nu-si mai aminteste, dar nu mai trebuie sa ceara inaltul patronaj, pentru ca il are deja". "De altfel, i-am reamintit si presedintelui Basescu ca, gratie predecesoarei mele Mona Musca, este patron la lucrarile de constructie care s-au desfasurat pina acum acolo", a conchis zimbind Iorgulescu.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.